Naucz się, jak zrobić smażony ryż, korzystając z poniższych prostych kroków. Po pierwsze, rozgrzej nieprzywierającą patelnię na średnim ogniu. Dodaj warzywa i smaż, aż będą chrupiące i miękkie, około 5 minut. Następnie dodaj ryż. Gotuj przez dwie do trzech minut, aż ryż zmięknie. Na koniec dodać jajka. Aby zapobiec przywieraniu jajek, skropić je odrobiną oleju rzepakowego. Powtórz czynność z pozostałymi składnikami.
Przed ugotowaniem ryżu upewnij się, że w lodówce znajduje się jego jednodniowa odmiana. Dzięki temu wyschnie i nie będzie mokry podczas smażenia. Świeży ryż nie będzie wprawdzie tak smaczny jak resztki, ale i tak doskonale nadaje się do tego dania. Mrożone mieszane warzywa również dodadzą wiele koloru i wartości odżywczych. Dodanie warzyw do smażonego ryżu nada mu wspaniały smak.
Następnie trzeba ugotować ryż. W większości przepisów stosuje się ryż jednodniowy, ale jeśli masz tylko świeży ryż, użyj go następnego dnia. Pamiętaj, że zimny ryż nie skleja się, więc przechowuj go w lodówce przez około tydzień przed planowanym przyrządzeniem tego dania. Użycie jednodniowego ryżu zapobiegnie również jego rozmiękczeniu. Na koniec wlej masę jajeczną.
Po ugotowaniu ryżu dodaj pozostałe składniki. Następnie dodaj jajka i smaż je przez kilka minut. Jeśli przygotowujesz dużą porcję, możesz przechowywać ją w lodówce do trzech dni lub zamrozić porcje, aby użyć ich kiedy tylko zechcesz. Możesz też zamrozić resztki i w razie potrzeby podgrzać je na patelni. Podobnie jak wszystkie inne potrawy, klasyczny smażony ryż można urozmaicić na wiele sposobów. Można go podawać jako danie główne, a nawet jako dodatek do dania głównego.
Kolejnym krokiem w przygotowaniu smażonego ryżu jest przygotowanie warzyw. Na głębokiej patelni należy dodać dwie do trzech łyżek oleju roślinnego. Po ugotowaniu ryżu dodaj marchewkę i groszek, a następnie smaż mieszając, aż zmiękną. Jeśli chcesz dodać więcej warzyw, zrób to później, ponieważ chcesz, aby ich kule pozostały nienaruszone. Na koniec dodaj trzy łyżki sosu sojowego i wymieszaj wszystko razem.
Zanim zaczniesz, upewnij się, że ryż jest schłodzony. Ciepły ryż nie usmaży się prawidłowo na gorącej patelni, a letni spowoduje powstanie rozmokłych grudek. Do smażenia ryżu najlepiej użyć resztek ryżu z lodówki. Jeśli przygotowujesz świeży ryż, zawiń go w folię i włóż do lodówki lub zamrażarki na co najmniej pół godziny. Aby przyspieszyć przygotowanie, użyj resztek ryżu lub ryżu ugotowanego.
Przygotuj składniki. Aby przygotować smażony ryż, zacznij od rozgrzania jednej łyżki oleju na patelni. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę i cebulę. Gotuj, aż zmiękną. Dodać resztę masła, sos sojowy i sos ostrygowy. Często mieszać ryż przez 3 minuty, aby się zrumienił. Zdjąć z ognia i wmieszać jajecznicę. W razie potrzeby dodać łyżkę masła lub wody do ryżu.
Podobne tematy