Jak zrobić Langustyny

Jak zrobić Langustyny

Aby przygotować najlepiej smakujące langustyny, trzeba nauczyć się je prawidłowo przyrządzać. Po pierwsze, przygotuj sos Marie Rose, który łączy majonez, ketchup, sok z cytryny i Tabasco. Następnie trzeba będzie przeciąć langusty wzdłuż. Po przekrojeniu, przygotuj je stroną z mięsem do góry, a następnie posmaruj mięso ogonowe delikatnym masłem czosnkowym. Gotuj, aż mięso będzie półprzezroczyste i jędrne. Podawać na ciepło lub na zimno.

Langustyny można również wcześniej zamarynować. Przed gotowaniem usuń pazury i głowę, a następnie otwórz muszlę wzdłuż jej długości. Ostrożnie usuń przełyk, który dodaje goryczy mięsu. Po otwarciu muszli dodaj marynatę, którą każdy może łatwo przygotować. Popularne marynaty to sok z cytryny, wino i czosnek.

Po rozgrzaniu oleju dodaj czosnek i smaż przez około minutę. Następnie na tej samej patelni umieść przygotowane langusty. Gotuj przez dwie minuty z każdej strony. Po tym czasie dodaj wodę, sól i kubki z cytrusami. Przykryj naczynie pokrywką i pozwól mu się gotować przez około dwadzieścia pięć minut. Gdy langusty będą gotowe, podawaj je z kieliszkiem białego wina.

Jeśli nie masz czasu na gotowanie langustyn przed ich rozmrożeniem, możesz je ugotować prosto ze stanu zamrożonego. Jeśli nie chcesz ich najpierw rozmrażać, rozmroź je delikatnie, a następnie oczyść i odpowiednio ugotuj. Decyzja o tym, czy usunąć skorupę, czy też pozostawić ją, jest indywidualna, ale niektóre przepisy nakazują gotowanie langustynek w skorupie. W każdym razie, można je przyrządzić według własnego uznania, ale należy pamiętać o usunięciu głowy i ogona przed podaniem.

Gotowanie langustyn jest łatwe i smaczne, ale może być również trudne. Jeśli używasz gorącego grilla, możesz umieścić ogony przeciętą stroną do góry i przyrządzić je na grillu. Ta metoda nadaje skorupiakom lekko dymne wykończenie. Można również smażyć lub gotować Langustyny na patelni.

Przed przyrządzeniem langustynów można użyć na nich oleju infuzyjnego. Następnie należy ułożyć je na blasze do pieczenia stroną z wargami. Gdy będą już gotowe, skrop je pozostałym olejem infuzyjnym. Czas gotowania zależy od wielkości langustyny. Średniej wielkości langusta zajmie średnio od 12 do 15 minut. Pamiętaj, aby usunąć ciemne jelita z ogonów. Na koniec, posmaruj ogony langustyny sosem BBQ i gotuj je przez dwie do trzech minut z każdej strony.

Gotując langusty, możesz użyć świeżych lub mrożonych. Mrożone langustyny są znacznie łatwiejsze w obróbce. Jednak świeże będą smakować lepiej, jeśli będą odpowiednio przechowywane.

Podobne tematy

Total
0
Shares