Ten przepis na glazurowane marchewki to prosty i pyszny sposób na ubranie prostego dania z warzyw. Podczas procesu gotowania, marchewki są pokryte słodką i pikantną glazurą. Cukry zawarte w syropie karmelizują się, tworząc bogatą i skoncentrowaną powłokę, która pokrywa marchewki. Po ugotowaniu, przed podaniem, marchewki posypuje się odrobiną świeżej cytryny lub włoskiej pietruszki. To danie to zdrowy i pyszny sposób na ubranie marchewki.
Aby przygotować marchewki, należy zacząć od obrania ich i pokrojenia na małe kawałki. Do tego przepisu możesz użyć całych marchewek, pokrojonych w ćwierćcalowe krążki lub pokroić je w pałeczki o długości około dwóch cali. Możesz również użyć marchewek dla niemowląt i ugotować je w całości. Kiedy już je pokroisz, powinieneś dodać odrobinę masła na patelnię. Podczas gdy masło się roztapia, dopraw marchewki ćwierć łyżeczki soli i szczyptą świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Mieszaj marchewki od czasu do czasu, aż będą miękkie i zeszklone.
Aby zrobić glazurowane marchewki, musisz kupić marchewki, które są jędrne, pulchne, gładkie i mają jasny kolor. Oprócz marchewek, będziesz potrzebować 1/4 szklanki masła, jasnego lub ciemnego brązowego cukru oraz soli i pieprzu. Będziesz musiał również wybrać słodzik w oparciu o swój gust. Brązowy cukier daje bardziej klasyczny smak, podczas gdy miód dodaje kwiatowe i ziemiste nuty.
Innym łatwym sposobem na ubranie marchewek na obiad jest odrobina miodu, wody i masła. Możesz również dodać trochę ziół, jeśli chcesz. Ja osobiście lubię tymianek i pietruszkę. W końcu jest to zdrowe i pyszne, więc śmiało, ciesz się swoim zdrowym daniem bocznym.
Sauteed marchewki są wspaniałym daniem bocznym, które można przygotować w 15 minut lub mniej. Te pożywne warzywa mają wysoką zawartość beta-karotenu i są pełne składników odżywczych. Aby uczynić je bardziej smacznymi i sycącymi, możesz dodać miód, syrop klonowy lub zioła, aby wzmocnić ich smak. Te pyszne warzywa są świetnym dodatkiem do pieczonego kurczaka lub ciasta.
Innym świetnym sposobem na przyrządzenie marchewki jest jej pieczenie. Możesz to zrobić w piekarniku w temperaturze 375 stopni przez około 30 minut. Możesz też zrobić je w temperaturze pokojowej i dodać do sałatki lub miski z ziarnami. Pieczone marchewki są również wspaniałym dodatkiem do wegetariańskiego posiłku.
Ten przepis jest ostatecznym daniem pocieszenia na chłodne zimowe miesiące i jest świetnym towarzyszem dla peklowanej szynki i obfitej sałatki. Aby urozmaicić danie, możesz dodać domowe grzanki czosnkowe. W bardziej wyrafinowanych warunkach można podać pieczoną marchew jako danie główne lub jako dodatek do dania typu stir-fry. Można również podawać marynowane marchewki jako dodatek do sałatek lub stir-fry.
Podobne tematy