Jeśli szukasz szybkiego i łatwego dania dodatkowego, spróbuj przygotować garnek fasoli maślanej. To klasyczne i pyszne danie z fasoli jest świetne samodzielnie lub z mięsem i rybami. Możesz przygotować ją samodzielnie lub użyć wolnowaru, aby uzyskać ją w czasie poniżej 6 godzin. Ten przepis najlepiej przygotować używając świeżej fasoli, ale mrożona fasola może również działać. Do dużej porcji najlepszy jest wolnowar, który może pomieścić 6 litrów płynu.
Zanim zaczniesz gotować, dokładnie wyłuskaj i umyj fasolę. Dodaj do rondla 2 szklanki wody i sól. Gotuj fasolę przez około 30 minut. Odcedź fasolę i odrzuć nadmiar płynu. Doprawić czarnym pieprzem i podawać. Jeśli chcesz, możesz podać to danie z czarnymi oliwkami lub innymi pikantnymi potrawami.
Fasola maślana jest starym ulubieńcem rodziny. Są łatwe do przygotowania i często aromatyzowane bekonem, masłem i cukrem. Stanowią doskonały dodatek do mięs i trzech posiłków. Fasola maślana jest szczególnie popularna na południu. Są ulubionym daniem bocznym ze smażonym kurczakiem. Niezależnie od tego, czy są podawane na ciepło, czy na zimno, zawsze są przyjemniaczkiem dla tłumu.
Możesz używać fasoli masłowej w nieskończonej ilości przepisów, w tym w gulaszach, sałatkach i zupach. Możesz również dodać ją do innych potraw, aby wzmocnić jej smak. Na przykład, możesz dodać karmelizowaną cebulę, czosnek w proszku i bekon, aby stworzyć pyszny sos. Fasola maślana jest również pyszna gotowana z bulionem warzywnym i boczkiem. Gotowanie ich w ten sposób sprawi, że będą delikatne i miękkie.
Fasola maślana jest bezglutenowa. Możesz je nawet wykorzystać w produktach bezglutenowych. Jeśli masz resztki, można je przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku. Możesz również odgrzać resztki w mikrofalówce lub na patelni. Dodaj odrobinę wody, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.
Jeśli szukasz obfitego, wegetariańskiego dania głównego, gulasz z fasoli maślanej to świetny wybór. Ten wegański przepis zajmuje dwie godziny i jest pełen warzyw. Stanowi również doskonałą przystawkę. Możesz go podać z chrupiącym chlebem, mieszanką zielonych sałat i delikatnymi brokułami.
Fasolę masłową można podawać na surowo, pieczoną lub gotowaną. Klasyczny smak i aksamitna konsystencja sprawiają, że fasola jest warzywem o wszechstronnym zastosowaniu. Fasola ma długą historię na stole i większość osób o południowych korzeniach ją pokocha. Dallas Morning News opisał je nawet jako “filet mignon” z fasoli. Zespół z Georgii, The B-52s, również stworzył o nich piosenkę.
Podobne tematy