Jak zrobić kotlety do hamburgerów z mięsa mielonego

Jak zrobić kotlety do hamburgerów z mięsa mielonego

Niezależnie od tego, czy robisz kotlety z hamburgera, które mają służyć jako przekąska, czy jako część burgera, te łatwe do zrobienia kotlety na pewno będą hitem. Świetnie nadają się na przyjęcia, kolacje lub po prostu jako przekąska typu finger food!

Te pikantne kotlety są bardzo łatwe do zrobienia i pełne smaku. Można je smażyć, piec, a nawet zamrozić do wykorzystania w przyszłości.

Aby je zrobić, będziesz potrzebować mielonej wołowiny i bułki tartej. Dobrym pomysłem jest również dodanie kilku przypraw i ziół, takich jak czosnek w proszku, sos sojowy lub papryka.

Będziesz chciał gotować te mielone wołowe patties na grillu, w urządzeniu sous vide, lub na żeliwnej patelni. Będą smakować o wiele lepiej niż to, co dostaniesz w lokalnej restauracji typu fast-food.

Zacznij od połączenia mielonego mięsa z kilkoma przyprawami, takimi jak sól i pieprz. Możesz również dodać szczyptę czosnku w proszku i/lub sosu Worcestershire do mieszanki, aby wzmocnić jej smak.

Rozbij delikatnie wołowinę rękami lub łyżką i wymieszaj ją z przyprawami, aż do ich całkowitego połączenia. Dzięki temu mielona wołowina będzie się trzymać razem podczas gotowania.

Następnie dodaj ugotowane ziemniaki i wymieszaj je z mięsem. Gdy ziemniaki będą już dobrze wymieszane z mięsem, dodaj odrobinę kolendry. Następnie zdejmij patelnię z ognia i pozwól jej ostygnąć.

Po ostygnięciu masy uformuj ją w płaskie patyczki i odstaw do lodówki na około 30 minut.

Aby podać, pokrój je w plastry i polej majonezem lub ketchupem oraz marynowaną cebulą (zobacz, jak zrobić keralską marynowaną cebulę w karcie przepisów poniżej). Możesz je również podać na bułce zwieńczonej sałatą, pomidorem i ulubionym sosem!

Jest to bardzo prosty przepis na burgera z mielonej wołowiny, który wymaga tylko kilku składników i nie potrzebuje jajek, aby utrzymać mieszaninę razem. Możesz również zastąpić tłuczone ziemniaki dla mielonej wołowiny, jeśli wolisz.

Jeśli szukasz bardziej tradycyjnej wersji tego dania, sprawdź Kotleti (rosyjski) lub Pozharsky Cutlets w Europie Wschodniej. W przeciwieństwie do wersji zachodniej, te pyszne mięsne patties zwykle mają chleb nasączony mlekiem i masło dodane do nich dla dodatkowej wilgotności.

Te kotlety są podstawą w Rosji i kuchni wschodnioeuropejskiej, ale są również dość popularne we Francji. W rzeczywistości zostały stworzone w XIX wieku przez rodzinę, która posiadała przystanek i restaurację w Torżoku w Rosji.

Nazywane są również kotleti w języku rosyjskim, co oznacza “małe mięso”. To danie jest bardzo podobne do indyjskich pakoras, ale różnica polega na tym, że te kotlety mają chrupiącą skórkę i są podawane z różnymi sosami do maczania.

Te pikantne mięsne kotlety są idealne na każdą okazję, zwłaszcza w połączeniu z różnymi dodatkami! Dla urozmaicenia możesz nawet dodać trochę rozdrobnionego sera i odrobinę sosu worcestershire.

Podobne tematy

Total
0
Shares