Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić gotowaną marchewkę, zapoznaj się z tym łatwym do wykonania przepisem. Te pyszne marchewki mogą być wykorzystywane w wielu przepisach i są zdrowym i smacznym daniem dodatkowym. Co najlepsze, są szybkie i łatwe w wykonaniu – można je przygotować w mniej niż 15 minut! Co ważniejsze, przepis jest wolny od chemikaliów, więc możesz ich jeść tyle, ile chcesz.
Najpierw potrzebny będzie duży rondel i tyle wody, aby przykryć marchewki. Doprowadź wodę do wrzenia, dodaj marchewki i gotuj na wolnym ogniu przez około 5 do 6 minut, aż zmiękną. Jeśli chcesz gotować marchewki dłużej, dodaj do wody łyżeczkę soli i mieszaj ją co minutę, aby zapobiec przywieraniu marchewek do dna. Po ugotowaniu odcedź je i przed podaniem udekoruj świeżą natką pietruszki.
Aby ugotować marchew, należy pokroić ją na kawałki lub plastry. Jeśli chcesz, aby były bardziej miękkie, spróbuj nakłuć marchew widelcem. Jeśli widelec łatwo prześlizgnie się przez marchewkę, oznacza to, że jest ona gotowa. Odsącz je, a następnie podawaj z innymi daniami. Upewnij się, że przed podaniem są ugotowane, aby zachowały swoją miękką konsystencję. Czas gotowania zależy od wielkości marchewki, ale jeśli się spieszysz, możesz ją również gotować w kuchence mikrofalowej przez 2 minuty przed wyjęciem z garnka.
Pieczone marchewki można przygotować w podobny sposób. W przypadku gotowania na kuchence należy pokroić marchew w plastry o grubości 1/4 cala. Jeśli chcesz je upiec, pokrój je w plastry o grubości pół cala. Po upieczeniu należy obrócić marchew w połowie pieczenia, aby upewnić się, że jest równomiernie upieczona. Gdy się skarmelizują, a czubek noża do krojenia napotka niewielki opór, marchew jest gotowa.
Przed ugotowaniem marchewki upewnij się, że jest czysta. Najpierw należy je dokładnie umyć pod chłodną bieżącą wodą. Gdy są już czyste, obierz marchew. Można użyć obieraczki do warzyw – koszt takiej obieraczki w Bed Bath & Beyond to mniej niż 10 dolarów – aby łatwo usunąć zewnętrzną skórkę. Usuń wszystkie korzenie i przytnij łodygi. Możesz pozostawić łodygi, jeśli wolisz.
Ugotowana marchew jest zdrowym i uniwersalnym daniem dodatkowym na każdą okazję. Niezależnie od tego, czy jesteś paleo, bezglutenowcem, weganinem czy zwolennikiem programu Whole30, znajdziesz wiele pysznych przepisów z wykorzystaniem tego wszechstronnego warzywa. Możesz je nawet przyrządzić w piekarniku lub w szybkowarze. Przepis znajdziesz poniżej lub skorzystaj z poniższych linków. Pamiętaj, aby zachować ostrożność podczas korzystania z linków partnerskich.
Aby przygotować karmelizowaną marchew, zacznij od obrania i pokrojenia marchwi na małe kawałki. Pokrój je na ćwierćcalowe krążki i gotuj przez 5 do 6 minut, ale nie mieszaj. Celem jest zmiękczenie ścian komórkowych marchewki, a proces karmelizacji wzmacnia naturalne cukry. Ugotowana marchew będzie miękka jak widelec, a na jej wierzchu pojawi się słodka glazura.
Podobne tematy