Brak pomysłu na smaczne i pożywne śniadanie? Warto wypróbować quiche lorraine! To wyśmienite danie, które zyskało popularność na całym świecie dzięki swojemu niepowtarzalnemu smakowi i prostocie przygotowania. Składa się z tarty i farszu jajeczno-mięsnego. Placek lotaryński da się jednak wykonać zarówno w wersji wegetariańskiej, jak i bezglutenowej, dzięki czemu nada się dla każdego. Jaka jest historia tego posiłku?
Quiche lorraine, czyli placek lotaryński – skąd się wziął?
Quiche lorraine to wytrawne danie pochodzące z regionu Lotaryngii we Francji. Składa się z kruchego spodu wypełnionego farszem, zawierającego:
- jajka;
- boczek;
- ser;
- czasami inne dodatki, takie jak szpinak i cebula.
Istnieje wiele różnych teorii dotyczących historii powstania tego posiłku. Jedna z nich zakłada, że tarta powstała w czasach średniowiecznych, na terenie Niemiec, a we Francji spopularyzowana została dzięki Vincentowi La Chapelle. Według pogłosek zdarzyło mu się przygotowywać quiche lorraine dla:
- Ludwika XV;
- Stanisława Leszczyńskiego;
- Wilhelma IV Orańskiego.
Kłóci się to jednak z drugą historią, która zakłada, że placek lotaryński powstał zdecydowanie wcześniej, bo już w XVI wieku na terenie samej Lotaryngii. Prawda leży najprawdopodobniej pośrodku. Danie to zapewne funkcjonowało nawet przed tym okresem, ale pod inną nazwą i ze zmienionym w delikatny sposób składem nadzienia – słuszną sławę zyskało po prostu później.
Dziś quiche lorraine to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni francuskiej na świecie, które można serwować zarówno na ciepło, jak i na zimno. Placek lotaryński nadaje się zwłaszcza jako śniadanie – przy założeniu, że ilość dodanego tłustego mięsa nie będzie zbyt duża
Tarta i farsz – główne składniki quiche lorraine
Aby wykonać quiche lorraine, potrzebne jest przygotowanie dwóch składników:
- kruchego ciasta, tj. tarty;
- pysznego, miękkiego farszu.
Tarta to w zasadzie kruche ciasto, które można przygotować na wiele sposobów. Najczęściej składa się wyłącznie z:
- mąki;
- masła;
- soli.
Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby przepis na wypiek dowolnie modyfikować, np. używając mąki bezglutenowej lub dodając swoich ulubionych przypraw, m.in. gałki muszkatołowej, tymianku, czosnku.
Farsz w wersji klasycznej składa się z jajek, kwaśnej śmietanki, boczku i sera: mozzarelli, ementalera, goudy lub gruyere. Jest delikatny, lekko chrupiący z wierzchu, ale w środku rozpływający się w ustach. Aby wykonać wersję wegetariańską, należy zamienić mięso na dodatkowe warzywa, takie jak:
- kalafior romanesco;
- pomidory;
- szparagi;
- brokuł;
- marchewka.
Wartości odżywcze quiche lorraine
Wartości odżywcze quiche lorraine różnią się w zależności od użytych składników i ich proporcji. Warto zauważyć jednak, że jest to danie wyjątkowo zbilansowane, zawierające sensowne ilości białka, tłuszczu i węglowodanów, potrzebnych na rozpoczęcie dnia.
Zazwyczaj 100 g posiłku w wersji klasycznej ma od 200 do 400 kcal – kaloryczność uzależniona jest głównie od ilości tłuszczu zawartego w boczku. Aby wykonać placek lotaryński w wersji fit, należy zamienić boczek na chudą szynkę, najlepiej przygotowaną z filetu z piersi kurczaka.
Podobne tematy