Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić wino z ciemnych winogron, to trafiłeś we właściwe miejsce. W tym artykule poznasz dokładne kroki, które musisz wykonać, aby zrobić pyszne wino z ciemnych winogron. Przed rozpoczęciem procesu należy upewnić się, że wszystkie składniki są suche i czyste. Najpierw należy umyć i osuszyć winogrona. Następnie należy je zasypać cukrem, układając na przemian kolejne warstwy. Wypełnij pojemnik winogronami w około dwóch trzecich. Zapobiegnie to przelaniu podczas fermentacji.
Po zebraniu winogron należy ostrożnie usunąć pestki i łodygi. Można to zrobić rękami, ale najlepiej użyć prasy. Do wyciskania winogron należy użyć dna emaliowanego garnka. Następnie dodać sok do garnka. Następnie należy usunąć wszelkie osady miąższu, a sok powinien być czysty i klarowny. Następnie sok należy przefiltrować przez gazę. Czynność tę należy powtórzyć co najmniej dwa lub trzy razy, aby usunąć wszelkie zanieczyszczenia i wzbogacić sok w tlen, który jest niezbędny do wzrostu drożdży winiarskich.
Jeśli wolisz, możesz również użyć drożdży piekarniczych. W przeciwieństwie do tych ostatnich, drożdże piekarnicze mają silny zapach, który jest natychmiast wyczuwalny. Zapach wina zrobionego przy użyciu odpowiednich drożdży winiarskich nie powinien być ani zbyt silny, ani zbyt słaby. Kolejną ważną wskazówką jest pozostawienie wina na kilka miesięcy w spokoju. To znacznie poprawi smak i aromat wina. Choć metoda ta nie należy do najprostszych, może być bardzo opłacalna.
Wybierając winogrona, należy wybierać grube, czarne, purpurowe. Będziecie zadowoleni z produktu końcowego, ponieważ są one najlepsze do przygotowania wina. Proces ten może trwać od 21 dni. Po przygotowaniu winogron wino powinno być przechowywane w szklanym lub kamiennym naczyniu. Po tym czasie jest ono gotowe do picia! Jeśli szukasz wspaniałego wina domowej roboty, spróbuj zrobić je samemu! Wszystkie odpowiednie składniki pozwolą Ci uzyskać doskonałe wino!
Gdy jesteś gotowy do produkcji wina, musisz wiedzieć, jak je zaszlachetnić. Jest to proces, w którym cukier zawarty w soku z winogron zamienia się w alkohol. Wino powinno być całkowicie klarowne, zanim przejdziesz do następnego etapu: tłoczenia. Gdy wino osiągnie określony poziom alkoholu, należy dodać do mieszanki więcej cukru. Zawartość alkoholu powinna wynosić 10% lub mniej. Z soku można też zrobić więcej wina, dodając więcej cukru.
Jeśli chodzi o winogrona czerwone i białe, należy wybierać dojrzałe i jędrne. Czerwone winogrona mają głęboki kolor i powinny być jędrne. Można je wykorzystać do produkcji czerwonego lub białego wina. Białe winogrona mają białą skórkę, dlatego należy je najpierw przecedzić. Pomoże to oddzielić sok od substancji stałych. Po tym procesie można zacząć delektować się przygotowanym winem! Istnieje wiele różnych rodzajów czerwonego i białego wina, więc możesz znaleźć idealne wino na każdą okazję!
Podobne tematy