Jak zrobić tort z gotowych spodów

Jak zrobić tort z gotowych spodów

Użycie gotowego spodu bardzo ułatwia wykonanie tortu. Pierwszym krokiem jest przygotowanie patelni poprzez spryskanie jej sprayem do pieczenia i wyłożenie papierem pergaminowym. Gdy ciasto znajdzie się w piekarniku, należy je piec zgodnie z instrukcją na pudełku. Kiedy ciasto jest gotowe, wyjmij je z piekarnika. Możesz umieścić go na drucianym stojaku, aby ostygnąć przez co najmniej 10 minut. Pomoże to ciastkom zachować swój kształt.

Jeśli planujesz udekorować tort, możesz to zrobić po jego oblaniu. Istnieje wiele sposobów, aby to zrobić. Niektórzy używają deski do tortów, która umieszczana jest pomiędzy warstwami dla dodatkowego wsparcia. Inni używają szablonów lub naklejek. Niezależnie od tego czy zdecydujesz się na jeden z tych sposobów czy nie, lukier powinien pokryć podstawę tortu.

Innym sposobem jest pokrojenie tortu. Do tego celu potrzebny będzie ząbkowany nóż. Umieść go w swojej dominującej ręce i trzymaj płasko. Trzymając drugą rękę, piłuj powoli tam i z powrotem. Rób to przez minutę lub dwie, aby uzyskać wymagany kąt. Upewnij się, że trzymasz ząbkowany nóż w odpowiedniej odległości od górnej części tortu, ponieważ możesz przypadkowo pokroić się na ostrzu.

Kiedy robisz ciasto od podstaw, pamiętaj o odpowiednim odmierzeniu składników. Użycie wagi kuchennej to dobry pomysł. Pozwoli Ci ona uzyskać odpowiednią ilość mąki, masła, jajek itd. Aby ciasto nie było zbyt suche, dodaj płyny, takie jak mleko i maślanka. Dodatkowo możesz zastąpić sos jabłkowy częścią masła.

Najlepszym sposobem, aby uzyskać jak najwięcej z ciasta, jest zrobienie go jak najlepiej. Jeśli masz czas, możesz nawet eksperymentować z różnymi smakami lub nadzieniami. Dodanie śmietanki kokosowej plus rozdrobniony kokos to świetna opcja.

Sztuką do udanego tortu warstwowego jest posiadanie dwóch patelni o równej wielkości. Jedna z nich powinna być podstawą tortu, a druga górą. Możesz nawet odciąć spody z dwóch tortów przed rozpoczęciem dekorowania. Po ich udekorowaniu całość możesz schować do lodówki na okres do pięciu dni.

Doprowadzenie tortu do odpowiedniej temperatury, a następnie przechowywanie go w lodówce sprawi, że łatwiej będzie go zdjąć z patelni. Jeśli chcesz przechowywać go dłużej, możesz zawinąć go w folię i schować do lodówki. Na wierzch i boki tortu można położyć warstwę lukru, aby był trwalszy.

Kolejną wskazówką jest użycie posypki z cukru przed włożeniem tortu do piekarnika. Następnie użyj wykałaczki, aby sprawdzić, czy jest ugotowane. Odrobina cukru sprawi, że ciasto będzie wilgotne.

Kiedy masz gotowe ciasto, upewnij się, że pozwolisz mu ostygnąć przez co najmniej 15 minut, zanim spróbujesz go pokroić. Uważaj, aby nie połamać gorącego ciasta!

Podobne tematy

Total
0
Shares