Jak zrobić syrop z czarnego bzu

Jak zrobić syrop z czarnego bzu

Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić syrop z czarnego bzu, odpowiedź jest prosta. Wszystko czego potrzebujesz to kilka jagód i miód. Gdy już je połączysz, gotuj mieszaninę przez około 30 minut lub aż zredukuje się do połowy. Kiedy już zredukuje się do połowy, rozgnieć je widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Następnie przecedzić płyn przez sitko o drobnych oczkach lub szewc. Jeśli używasz młynka do żywności, możesz użyć zamiast niego sitka. Kiedy już skończysz, przelej syrop do słoika z pokrywką.

Syrop z czarnego bzu zapewnia skoncentrowane korzyści wspomagające odporność. Zawiera sok z czarnego bzu, synergiczne zioła i surowy miód (który możesz zastąpić swoim ulubionym miodem). Syrop z czarnego bzu jest bardzo przystępny i może być przechowywany przez kilka miesięcy w lodówce lub w tackach do kostek lodu. Do syropu możesz również dodać cynamon lub tymianek. Na koniec możesz przecedzić sok z czarnego bzu przez serek lub torebkę z mlekiem orzechowym przed dodaniem go do jedzenia.

Suszone owoce czarnego bzu można łatwo znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością lub w Internecie. Dzięki temu możesz robić syrop z czarnego bzu przez cały rok. Aby uzyskać bardziej autentyczny, aromatyczny syrop z czarnego bzu, spróbuj dodać do mieszanki laskę cynamonu lub cały goździk. Przyprawy te zwiększą walory smakowe i zdrowotne syropu. Innym dobrym dodatkiem są owoce dzikiej róży, które zawierają dużo witaminy C. Owoce dzikiej róży są dostępne jesienią i można je zbierać lub kupić suszone. Jeśli wolisz, możesz również dodać skórkę z cytryny lub sok z cytryny do syropu.

Syrop z czarnego bzu jest doskonałym środkiem na kaszel i przeziębienia. Po schłodzeniu można go przechowywać w lodówce do dwóch tygodni. Ewentualnie można go zamrozić w foremkach do kostek lodu. Syrop z czarnego bzu jest bardzo stabilny i powinien trwać przez około 12 tygodni. Syrop powinien wytrzymać do momentu, gdy zacznie pleśnieć.

Przepis na syrop z czarnego bzu może być wykonany ze świeżych lub suszonych jagód bzu. Świeże jagody są trudniejsze do znalezienia, ale suszone są łatwiejsze do znalezienia przez cały rok. Jeśli używasz świeżych jagód, powinieneś użyć dwa razy więcej niż wymaga tego przepis. Następnie można podawać syrop z czarnego bzu w domu lub wykorzystać go do poprawy stanu zdrowia.

Przygotowanie syropu z czarnego bzu w domu może być proste i szybkie. Główne składniki to suszone owoce czarnego bzu i woda. Jeśli chcesz zrobić większą partię syropu z czarnego bzu, spróbuj dodać więcej przypraw i miodu. Pamiętaj tylko, aby założyć fartuch i rękawiczki! I nie zapomnij wybrać martwych owoców czarnego bzu, ponieważ ich sok może poplamić Twoje ręce. Upewnij się również, że unikasz gotowania owoców czarnego bzu, ponieważ zabije to ich świeży smak. Aby przygotować najlepszy syrop z czarnego bzu, możesz naciskać je co pięć minut, aby uwolnić ich sok.

Owoce czarnego bzu zawierają triterpeny i flawonoidy, które pomagają wzmocnić układ odpornościowy i zmniejszyć objawy przeziębienia i grypy. Syrop z czarnego bzu robi się w domu, można go przechowywać w lodówce do trzech miesięcy.

Podobne tematy

Total
0
Shares