Sok z brzozy to jadalny płyn o łagodnym smaku, który doskonale nadaje się do produkcji syropu. Ma jasnobursztynowy kolor i zawiera około 3% cukru. Jest dobry na zimno, ale również świetnie smakuje dodany do herbaty lub chagi. Ten słodki syrop może przetrwać kilka lat, jeśli jest odpowiednio przechowywany. Ten syrop jest darem od brzozy.
Brzozy występują obficie w umiarkowanych regionach Ameryki Północnej i Europy. Można je stukać w tym samym sezonie, co drzewa klonowe. Oznacza to, że możesz je wykorzystać do produkcji różnych produktów. Poza produkcją syropu, sok z brzozy można wykorzystać jako solankę do pieczonego mięsa.
Sok brzozowy jest zbierany podczas cieplejszych temperatur niż sok klonowy, więc upewnij się, że przetwarzasz go codziennie. Sok, który uległ zepsuciu, nie może być użyty do produkcji syropu. Jeśli będziesz czekać zbyt długo, otrzymasz syrop, który smakuje jak kwaśna woda.
Syrop z brzozy można wykorzystać do wielu potraw, od kanapek po desery. Wzbogaca sałatkę z kurczaka, dodając daniu cierpki i słodki element. Jeśli chcesz bardziej odważnego smaku, możesz dodać do kanapki pieczone buraki, świeży kozi ser i mieszaną zieleninę.
Aby zebrać sok z brzozy, wywierć otwór o szerokości pół cala lub dwóch cali. Upewnij się, że używasz plastikowej butelki, która jest wystarczająco duża, aby zebrać sok. W Kanadzie możesz użyć do tego celu dwulitrowej butelki po napojach.
Syrop brzozowy ma takie same właściwości słodzące jak syrop klonowy, choć ma inny smak. Jego smak charakteryzuje się owocowo-tartym, karmelizowanym cukrem smakiem i lekką nutą ostrości. Nie jest tak słodki jak syrop klonowy, ale jest o wiele bardziej odżywczy niż zwykła woda. Syrop z brzozy możesz wykorzystać w deserach, napojach, a nawet w kosmetyce.
Podczas gotowania syrop powinien zawierać 66% cukru. Należy uważać, aby go nie przypalić, ponieważ syrop może się przelać, jeśli temperatura wzrośnie zbyt mocno. Najlepiej trzymać syrop w chłodzie, aż do ostygnięcia. Po schłodzeniu syrop jest gotowy do użycia. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, przechowuj gotowy produkt w lodówce. W ten sposób będzie on trwał dłużej niż jakikolwiek kupiony w sklepie syrop. Upewnij się tylko, że przechowujesz go prawidłowo!
Podczas gdy syrop klonowy potrzebuje kilkuset litrów soku, aby powstał jeden litr syropu, sok z brzozy można zbierać wcześniej. Zwykle zbiera się go w połowie kwietnia, dwa do trzech tygodni przed pojawieniem się liści. Soki powinny być zbierane, gdy temperatura w ciągu dnia wynosi od 40 do 60 stopni Fahrenheita, a temperatura w nocy powinna być powyżej zera.
Podobne tematy