Jak zrobić sos pomidorowy z koncentratu do makaronu

Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić własny sos pomidorowy, ten artykuł wyjaśni podstawy. Zamiast przecieru pomidorowego można użyć pasty. Dzięki tej metodzie uzyskasz znacznie gęstszy sos. I nie zajmie to tak dużo czasu, jak mogłoby się wydawać. Aby uzyskać odpowiednią konsystencję, sos należy gotować na wolnym ogniu. Pamiętaj, aby często sprawdzać stan sosu.

Do przygotowania koncentratu pomidorowego potrzebne są cztery kwarty wody. Gdy woda zacznie wrzeć, dodaj makaron i gotuj go, aż będzie al dente. Zachowaj 1/2 szklanki wody z gotowania makaronu do sosu. W międzyczasie rozpuść masło na dużej patelni. Dodaj koncentrat pomidorowy i gotuj przez dwie minuty, aby sos uzyskał gładką konsystencję. Gdy pasta będzie gotowa, wlej pozostałą wodę. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcjami podanymi na opakowaniu.

Jeśli martwisz się o ilość pasty pomidorowej, którą będziesz musiał użyć, możesz zastąpić ją pomidorami z puszki. Jednak doskonałym zamiennikiem może być ketchup. Użycie go w ten sposób sprawi, że sos będzie gęstszy, a Ty możesz go użyć do przygotowania spaghei, penne i farfalle. Należy jednak pamiętać, że pastę pomidorową można zastąpić keczupem lub zupą pomidorową.

Aby przygotować domowy sos pomidorowy, potrzebne będą cztery składniki. Po pierwsze, należy oczyścić pomidory. Jeśli są duże, pokroić je na połówki. Następnie dodaj zioła, czosnek i cebulę. Umieść je w dużym naczyniu do zapiekania. Dzięki temu pomidory nie będą się przypalać. Jeśli chcesz dodać dodatkowe zioła, możesz pozostawić łodygi lub czosnek w całości. Wszystkie te składniki są niezbędne, aby uzyskać bogaty, pyszny sos pomidorowy.

Gdy sos jest już odpowiednio wymieszany i połączony, można go przelać do czystych słoików. Jeśli nie masz słoików, spróbuj zalać je oliwą z oliwek. Następnie przechowuj go w chłodnym miejscu, np. w spiżarni. Unikaj bezpośredniego działania promieni słonecznych. Następnie możesz użyć go do gotowania. Sos można gotować na małym ogniu przez kilka godzin, stale mieszając, aby nie przywarł lub nie przypalił się.

Po wymieszaniu wszystkich składników w misce umieść jej zawartość w sitku nad miską. Odcedź pomidory, aby usunąć z nich nasiona i skórkę. Włóż mieszaninę z powrotem do garnka i gotuj na średnim ogniu przez 40-50 minut. Sos zgęstnieje i zmniejszy swoją objętość. Po zgęstnieniu można go wysuszyć na słońcu lub w dehydratorze. Przecier pomidorowy można też przechowywać w słoikach do późniejszego wykorzystania.

Pierwsze rozwiązanie, jakie wymyślił Bobby, rozwiązało problem konsystencji. Dodał 2 łyżki stołowe butelkowanego soku z cytryny i doprawił go solą. Metoda ta okazała się skuteczna, gdyż zapewniła mu pożądany smak i konsystencję. Jednak do dłuższego gotowania należy użyć słoika pomidorów San Marzano, aby dodać sosowi smaku. Można też dodać cukier lub ugotowaną cebulę dla smaku. Słodycz przecieru pomidorowego uwydatni się w trakcie gotowania, więc nie zapomnij dobrze go doprawić.

Podobne tematy

Total
0
Shares