Jak zrobić ser z koziego mleka

Domowy ser z mleka koziego można łatwo zrobić w domu, stosując tę samą procedurę, co w przypadku mleka krowiego. Ser z mleka koziego ma miękką, kremową konsystencję i dobrze się mrozi. Ten rodzaj sera jest bardzo wybredny i nie wymaga dużej ilości sprzętu ani czasu. Do określenia temperatury mleka potrzebny będzie termometr. Do zrobienia koziego sera potrzebny jest także ocet i sok z cytryny. Proces ten może zająć trochę czasu, ale efekty są tego warte.

Przed rozpoczęciem pracy należy najpierw odcedzić mleko. Potrzebna będzie do tego duża miska, durszlak z uchwytami, czysty ręcznik do naczyń i spinacze do wiórów. Można również użyć ściereczki do sera, aby przytrzymać ser na miejscu. Po wykonaniu tych czynności należy dodać sól i odcedzić ser. Ser można podawać w szklanych słoikach lub z krakersami i innymi przekąskami.

Najpierw trzeba przygotować kozie mleko. Mleko kozie powinno być kupowane z zaufanego źródła. Upewnij się, że kozy, od których kupujesz mleko, to zdrowe, szczęśliwe i dobrze odżywione zwierzęta. Pamiętaj, że surowe mleko nie wymaga dodatkowego dodatku chlorku wapnia, który jest dodawany do mleka pasteryzowanego. Jeśli używasz surowego mleka koziego, zmniejszysz ilość kultury bakteryjnej nawet o 25%. Dzięki temu uzyskasz ser najwyższej jakości!

Gdy będziesz gotowy do użycia sera z koziego mleka, musisz go odcedzić. Następnie umieść go w papierze woskowym lub folii saszetkowej. Pozostawić na kilka godzin do zastygnięcia. Do owinięcia sera można również użyć ściereczki do sera. Produkt końcowy powinien być gęsty i nadawać się do smarowania. Można teraz dodać sok z cytryny lub ocet jako zamiennik. Pamiętaj jednak, aby utrzymywać odpowiednią temperaturę w lodówce, ponieważ dzięki temu ser łatwiej zastygnie.

Poza kozim mlekiem kozy są doskonałym źródłem białka i wapnia, dlatego łatwo jest wyprodukować wysokiej jakości ser przy minimalnym wysiłku. Jeśli nie masz kóz do regularnej produkcji sera, możesz zamrozić dodatkowe mleko, aby później przygotować świeży ser. Należy upewnić się, że ma się pod ręką podpuszczkę – można ją kupić w sklepie z naturalną żywnością lub w sklepie spożywczym. Można ją także zamówić w poniższych katalogach.

Jeśli ser jest zbyt słony, można go przepłukać chłodną wodą. Jeśli jest przesolony, można go po prostu przepłukać chłodną wodą. Ogólnie rzecz biorąc, ser będzie gotowy do spożycia po około dwóch tygodniach. Jeśli nie chcesz marnować sera, możesz go przechowywać przez kolejne dwa tygodnie. Jeśli chcesz zrobić z niego masło orzechowe, możesz nawet zrobić kozi ser, używając tylko koziego mleka.

Możesz też wybrać świeży kozi ser, jeśli wolisz jego smak. Świeży kozi ser jest najbardziej rozpowszechniony i stanowi około 10% rynku w Stanach Zjednoczonych. Ma pikantny smak i kredową konsystencję. Jeśli jednak chcesz uzyskać dojrzały kozi ser, musisz pozostawić go do leżakowania przez co najmniej sześć miesięcy. Aby zrobić domowy kozi ser, należy postępować zgodnie z poniższymi instrukcjami:

Podobne tematy

Total
0
Shares