Dowiedz się, jak zrobić miękkie ciasto na pierogi, aby przygotować autentyczne południowe potrawy. Gotowana odmiana wymaga znacznie grubszego ciasta niż miękka. Ta metoda pozwala uzyskać bardziej wilgotne zawiniątko, które dobrze się gotuje. Jeśli wolisz, aby Twoje pierogi nie były zbyt miękkie, użyj do ich przygotowania wody o temperaturze pokojowej. Po przygotowaniu ciasta dodaj do niego 1 łyżkę soli i odrobinę mąki, a następnie odstaw na 15 minut. Następnie napełnij wodą garnek o pojemności od 6 do 8 kw. Doprowadź do wrzenia.
Podziel ciasto na trzy części. Następnie każdą część rozwałkuj na placek o średnicy 3″. Do ciasta można dodawać nadzienie według uznania. Końcowy placek powinien być nieco grubszy w środku niż na zewnętrznych krawędziach. Jeśli chcesz dodać więcej nadzienia, dostosuj ilość nadzienia, które planujesz użyć. Pierogi mogą być wypełnione różnymi składnikami.
Przygotuj zawijasy do pierogów. Używając wałka do makaronu, łatwiej jest zrobić jednolite zawijasy bez grubego środka. Jednak zawijasy do pierogów mają tendencję do szybkiego wysychania. Trzymaj je przykryte czystym ręcznikiem kuchennym. Do robienia pierogów możesz zaangażować pomoc domowników. Gdy już przygotujesz ciasto na pierogi, możesz podzielić je na cztery równe części. Każdy kawałek przykryj folią plastikową lub torebką typu “ziploc”
Kapelusze powinny mieć średnicę około 3 cali (7,6-10 cm) i grubość około 1 mm. Gdy będą gotowe do rozwałkowania, zawiń je w folię plastikową i przechowuj w szczelnym pojemniku przez co najmniej trzy dni. W przeciwnym razie mogą stać się szarawe. Jeśli będą zbyt zimne, pierogi się rozpadną i będą wymagały więcej czasu na ugotowanie. Jeśli chcesz zrobić więcej pierogów w późniejszym czasie, spróbuj zamrozić ciasto z wyprzedzeniem.
Ponieważ zawijasy do pierogów są małe, musisz użyć mniejszego wałka, aby lepiej kontrolować ciasto. Rozwałkuj ciasto mniej więcej do 1/3 wysokości, a następnie przekręć brzegi, aby były cieńsze. Środek ciasta na pierogi powinien być grubszy, ponieważ w nim znajduje się nadzienie. Cieńsze brzegi sprawią, że pierogi ugotują się równomiernie. Mogą nawet okazać się bardziej wilgotne, niż początkowo sądziłeś.
Po przygotowaniu pierogów zawiń je szczelnie w folię i przechowuj w szczelnym pojemniku. Skórki pierogów powinny być przechowywane w lodówce w ciągu 48 godzin. W przeciwnym razie zszarzeją i skleją się. Jeśli nie możesz użyć zawiniątek od razu, możesz je zamrozić. Następnie można je rozmrozić na blacie kuchennym.
Domowe pierogi są puszyste, kruche i pełne smaku. Można w nich wykorzystać wieprzowinę, kurczaka, ryby, warzywa lub słodkie nadzienia. Pierogi można przygotowywać na wiele sposobów, w tym gotować na parze, smażyć na patelni lub gotować. Do przygotowania pysznych domowych pierogów można wykorzystać składniki znajdujące się w Twojej spiżarni. Jeśli użyjesz dobrej jakości ciasta na pierogi, otrzymasz pyszne, wilgotne pierogi, które smakują wyśmienicie.
Podobne tematy