Jak zrobić Chinkali w domu

Jak zrobić Chinkali w domu

Przy próbie zrobienia khinkali w domu, pierwszym krokiem jest przygotowanie ciasta. Powinno być ono gładkie i elastyczne, a także mieć rozwiniętą odrobinę glutenu. Jest to ważne, aby zapewnić, że pierogi będą miały przyzwoity zgryz i wytrzymają gotowanie. Następnie, przełóż ciasto do lekko naoliwionej miski, przykryj folią i pozostaw na około 30 minut. Pomoże to rozluźnić gluten i nawilżyć mąkę.

Kiedy ciasto będzie gotowe, przygotuj pierogi khinkali. Ciasto powinno mieć grubość około 1/8 cala, nie powinno być zbyt cienkie. Ciasto powinno być gotowane w partiach po sześć lub dziewięć, z walcowaniem. Pamiętaj, aby uważnie obserwować khinkali, aby nie rozpadły się podczas gotowania.

Następnie przygotuj nadzienie. Do przygotowania nadzienia potrzebne będą następujące składniki: mąka, sól, jajko i woda. Wymieszaj te składniki razem, używając tylnej części łyżki, aby pomóc w procesie mieszania. Następnie dodaj wodę w razie potrzeby, aby nadzienie było bardziej wilgotne. Kiedy nadzienie będzie gotowe, złóż ciasto khinkali w okrągły wzór i uszczelnij krawędzie pod spodem. Gotuj przez około dziesięć do dwunastu minut, aż pierogi będą jędrne, a nadzienie ugotowane.

Khinkali jest tradycyjnie podawane jako jedzenie dla palców, a górna część nigdy nie jest zjadana. Dzieje się tak dlatego, że górna część jest ciastowata i nie jest ugotowana, przez co może smakować jak surowa mąka. Aby uniknąć tego problemu, usuń górną część khinkali i połóż ją na talerzu.

Khinkali to jeden z najpopularniejszych gruzińskich pierogów, znany z tego, że jest niezwykle soczysty. Tradycyjnie khinkali wypełnia się jagnięciną lub mieloną wołowiną, choć można je również nadziewać posiekanymi grzybami i serem. Khinkali jest popularnym daniem na przyjęciach obiadowych i jest łatwe do wykonania w domu.

Khinkali jest tradycyjnie bardzo ostre, ale możesz dostosować ostrość do swoich osobistych preferencji. Możesz również dodać szczyptę posiekanego czosnku lub dzikiego kminku, aby uczynić go bardziej smakowitym. W wersji Swanetii używa się mielonej jagnięciny. Upewnij się, że masz pod ręką dużo mąki.

Khinkali jest podobne do chińskich pierożków do zupy. Są zazwyczaj grubsze i raczej gotowane niż gotowane na parze. Spożywa się je również prosto z patelni. Są pyszne i bardzo łatwe do odgrzania. Świetnie nadają się również do zamrożenia na przyszłe posiłki. Można je również przygotować z wyprzedzeniem, aby podać na przyjęciu obiadowym.

Podczas gdy khinkali na bazie mięsa jest najczęstszym typem, grzyby są pyszną, tradycyjną i niedrogą alternatywą dla tych na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej. Grzybowe khinkali jest równie popularne w Gruzji i zaskakująco łatwe do wykonania.

Podobne tematy

Total
0
Shares
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wiadomości związane