Tworzenie lodów kawowych to pyszny smakołyk. Ten rodzaj lodów jest nie tylko pyszny, ale również łatwy do wykonania. Nie potrzebujesz specjalnej maszynki do robienia lodów, a nawet możesz je przechowywać przez kilka tygodni w zamrażarce.
Lody kawowe robi się na bazie kremu, który jest mieszanką pełnego mleka, cukru i soli. Aby uzyskać bardziej intensywny smak kawy, możesz również dodać granulki espresso. Jeśli chcesz ograniczyć liczbę kalorii, możesz zastąpić pełnotłuste mleko pół na pół lub mlekiem odtłuszczonym.
Najlepsze lody kawowe robi się z wysokiej jakości kawy. Do tego przepisu idealnie nadają się odmiany ciemno palone. To dlatego, że zawierają dużo goryczki, która wzmocni ogólny smak lodów. Jeśli jednak wolisz użyć mniej gorzkiej kawy, zawsze możesz użyć granulek bezkofeinowych.
Wybierając markę kawy rozpuszczalnej, postaw na premium. Te granulki zapewnią najbogatszy możliwy smak kawy. Pamiętaj również, aby przechowywać kawę w lodówce do momentu, gdy będziesz gotowy do podania. W przeciwnym razie, Twoje lody będą nieco rzadsze.
Jeśli chcesz być bardziej fantazyjny, możesz dodać trochę ekstraktu waniliowego do swoich lodów. Możesz też zrobić milkshake z kawy. W tym przypadku potrzebujesz tylko kilka uncji mleka i trzy gałki lodów.
Aby uzyskać dodatkowego kopa, możesz dodać trochę wiórków czekoladowych lub sosu karmelowego. W ciągu ostatnich dwóch minut mieszania możesz dodać trochę likieru kawowego. Nie zapomnij dodać folii lub szczelnej pokrywki, aby utrzymać lody w chłodzie.
Aby stworzyć najlepsze lody kawowe, musisz eksperymentować z różnymi przepisami i rodzajami kawy. Możesz również sięgnąć po kawę rozpuszczalną, która jest najprostszym i najwygodniejszym sposobem na przygotowanie bogatej i kremowej filiżanki kawy.
Lody kawowe nie są trudne do wykonania, ale wymagają trochę czasu. Najlepiej zrobić je co najmniej dzień przed imprezą. Ewentualnie można je przechowywać w zamrażarce przez kilka godzin lub dni, w zależności od ilości potrzebnych lodów.
Po zrobieniu kremu, musisz go zamrozić na kilka godzin. Mikser ręczny przyda się do ubicia śmietany, którą następnie połączysz z żółtkami. Po wykonaniu tego kroku, możesz umieścić swoje lody kawowe w lodówce na co najmniej godzinę.
Możesz je również ubić w maszynce do lodów. Zazwyczaj ubijanie lodów kawowych zajmuje około 20 minut. Należy jednak przerwać, gdy osiągniesz pożądaną konsystencję soft-serve.
Na koniec możesz przechowywać lody kawowe w zamykanym pojemniku w zamrażarce przez okres do miesiąca. Dopóki między lodami a pokrywką jest mało powietrza, pozostaną one przyjemnie kremowe.
Podobne tematy