Jak zrobić kulki Bubble Tea w domu

Jeśli uwielbiasz smak bubble tea, możesz nauczyć się, jak zrobić kulki bubble tea w domu. Jest kilka podstawowych kroków, aby zrobić własne kulki bubble tea. Używając miksera, połącz wszystkie składniki, aż do uzyskania gładkiej masy. Następnie zagnieść masę na miękkie ciasto. Podzielić ciasto na cztery porcje. Jedną porcję uformuj w długą, cienką kłodę, a drugą w małą kostkę. Po uformowaniu każdej porcji delikatnie mieszaj, aż uzyskasz idealny kształt produktu końcowego.

Głównym składnikiem bubble tea są perełki tapioki. Są one wytwarzane ze skrobi z tapioki i cukru. Fen yuan to chińska nazwa perełek tapioki. Składniki te można znaleźć na większości rynków azjatyckich i w Internecie. Perełki są dostępne w różnych kolorach i rozmiarach, można je dodawać do herbaty lub napojów owocowych, aby wzbogacić ich smak.

Aby zrobić własne kulki bąbelkowej herbaty, należy najpierw namoczyć bobę w płynie. Następnie można dodać naturalne barwniki lub aromaty. Niektórzy zamiast miodu używają syropu z brązowego cukru. Wymieszaj 1/4 szklanki brązowego cukru z filiżanką wody. Jeśli nie chcesz używać miodu, możesz również użyć ekstraktu z hibiskusa lub ekstraktu z bobu. Gdy boba jest już całkowicie namoczona, po prostu wlej ją do dowolnego napoju. Podana na gorąco boba stanie się ciągnąca i można ją nawet podawać jako przekąskę.

Po przygotowaniu pereł boba należy je ugotować. Gotowanie perełek boba w wodzie zajmie około 15 minut w przypadku małych perełek i godzinę w przypadku większych. Upewnij się, że gotujesz je tak długo, aż nie pozostanie z nich biały rdzeń. Jeśli są zbyt gęste, być może trzeba będzie dodać nieco więcej wody. Można też spróbować ugotować je w mleku przed spożyciem. Konsystencja i kolor zależy od tego, jak gęsty lub rzadki napój lubisz.

Napój bubble tea powstał na Tajwanie w latach 80. ubiegłego wieku, a obecnie jest szeroko dostępny w Stanach Zjednoczonych i Azji Południowo-Wschodniej. Napój jest zwykle podawany na gorąco z perłami tapioki lub boba, czyli smażonymi kulkami tapioki. Czasami do bubble tea można dodać inne dodatki, takie jak nasiona bazylii, liczi lub mango. Można nawet dodać popping boba!

Przed przygotowaniem kulek do bubble tea należy przygotować żelatynowe perełki. Można je posłodzić miodem lub innym bezcukrowym środkiem słodzącym. Można też dodać stewię lub erytrytol, aby jeszcze bardziej je osłodzić. Po całkowitym ostygnięciu żelatyny można ją odcedzić i wykorzystać do przygotowania kulek do herbaty bąbelkowej. Prostą i wygodną metodą parzenia herbaty bąbelkowej jest użycie słomki.

Perełki boba można formować w kostki lub zwijać w kulki. W każdym przypadku zachowają one ten sam pyszny smak. Aby przechowywać kulki herbaty bąbelkowej, umieść je w szczelnym pojemniku lub torbie wielokrotnego użytku. Nie należy przechowywać ich w lodówce, ponieważ zepsuje to ich smak. Odpowiednio przechowywane mogą być przechowywane nawet przez sześć miesięcy. Możesz je nawet zamrozić i użyć ponownie!

Podobne tematy

Total
0
Shares