Uwielbiasz kozi ser, ale nie jesteś pewien, jak go zrobić? Ten miękki ser jest łatwy do zrobienia i tani. W rzeczywistości możesz zrobić swój własny kozi ser za połowę ceny sera kupowanego w sklepie. Nie martw się, jeśli nie masz w domu kozy! W domu towarowym można kupić kultury starterowe mleka koziego i chleb serwatkowy. Następnie należy zaopatrzyć się w termometr i ściereczkę do odcedzania koziego mleka.
Proces ten jest prosty, ale wymaga pewnego wyposażenia. Do tego procesu potrzebny będzie duży durszlak, który pomieści do pół galona koziego mleka. Ponadto durszlak powinien zmieścić się w wiadrze i nie opadać na dno. Oprócz wiadra potrzebny będzie duży garnek, wystarczająco duży, aby pomieścić kozie mleko. Woda powinna być wystarczająco duża, aby pomieścić kozie mleko, a kwasek cytrynowy powinien się w niej rozpuścić.
Po zrobieniu koziego sera można go użyć do aromatyzowania mięsa i chleba. Odpowiednio przechowywany w lodówce może przetrwać nawet 2 tygodnie. W supermarketach świeże sery kozie sprzedawane są w postaci pokruszonej, ale można je również pokruszyć samodzielnie. Aby pokruszyć ser, należy wyjąć go z opakowania i umieścić w zamrażarce na około 15-20 minut. Pomoże to usunąć wilgoć i rozpocznie proces kruszenia.
Po częściowym odcedzeniu koziego mleka można dodać do niego kilka ziół lub przypraw. Można również doprawić kozi ser, dodając zioła lub miód. Można również dodać łyżeczkę lub dwie ziół, aby nadać serowi ich smak. Ten ser to doskonała przekąska na imprezę. Jeśli nie chcesz zjeść całej porcji, przechowuj go w lodówce do tygodnia i dodaj do niego odrobinę miodu.
Aby ser był gotowy do spożycia, musisz najpierw przygotować mleko. Należy je podgrzać do temperatury 86 stopni F, a następnie odcedzić w durszlaku wyłożonym płótnem. Wydajność zależy od rasy kóz. Mleko kozy nigeryjskiej karłowatej będzie zawierać około 6,5% tłuszczu mlecznego. Z kolei mleko większych kóz, takich jak nubijska, zawiera około 4% tłuszczu.
Do koziego sera można dodać zioła i przyprawy, aby wzmocnić jego smak. Można również wymieszać suszone zioła z solą, aby uzyskać równomierne rozprowadzenie smaku. Kiedy będziesz gotowy do podania, możesz obtoczyć kawałki sera w mieszance ziół i przypraw, a następnie zapakować je do słoików typu mason. Ser można również podawać jako przekąskę lub na krakersach. Należy pamiętać, że kozi ser najlepiej smakuje, gdy jest świeży i pikantny.
Po leżakowaniu przez co najmniej cztery godziny można odcedzić ser i zwinąć go w kłębek. Można go zawinąć w papier woskowy lub folię siarczanową. Przechowuj go w lodówce lub w zamrażarce. Można też dodać odrobinę mleka, aby uzyskać bardziej kremową konsystencję. Po odciśnięciu kozi ser jest bardziej smarowny i może być przechowywany do 6 miesięcy. W miarę upływu czasu konsystencja sera będzie się nieco zmieniać.
Podobne tematy