Bez względu na to, czy próbujesz po raz pierwszy zrobić sałatkę ziemniaczaną, czy też przygotowujesz tradycyjne puree ziemniaczane, aby uzyskać najlepsze rezultaty, musisz przygotować ziemniaki o jednolitym kształcie. Równomiernie ugotowane ziemniaki są bardziej zwarte i aromatyczne. Aby przygotować to danie, zacznij od dokładnego umycia ziemniaków. Następnie lekko wyszoruj je szczotką lub użyj szczypiec. Kiedy będziesz gotowy do gotowania, wrzuć je do wrzącej wody i gotuj przez około 15 minut z każdej strony. Po wyjęciu z wody wyszoruj je i pokrój w plastry o pożądanym kształcie.
Wybierając sadzeniaki ziemniaków, wybieraj te, które mają jedno “oczko” w środku i ważą od 1 3/4 do 2 1/4 uncji. Przed zasadzeniem należy usunąć wszelkie chwasty. Upewnij się także, że powierzchnia cięcia jest mniejsza, dzięki czemu ziemniaki będą się szybciej goić. Gładsze nacięcia zapobiegają gniciu sadzeniaków. Sadzeniaki ziemniaka można wysadzać w stanie świeżym lub przechowywać przez kilka tygodni w temperaturze od 50 do 55 stopni F. W tym czasie należy przechowywać sadzeniaki w temperaturze 50-55 stopni F. W tym czasie należy utrzymywać wilgotność sadzeniaków powyżej 90 procent.
Najprostszym sposobem na uzyskanie jednolitych ziemniaków jest użycie tłuczka do ziemniaków. To proste narzędzie w ciągu kilku sekund rozdrabnia ziemniaki na jednolite kawałki. Należy uważać, aby nie rozgnieść zbytnio ziemniaków, ponieważ spowoduje to powstanie gumowatej masy. Ziemniaki są miększe i bardziej wybaczają błędy niż inne odmiany, ale wszystkie ziemniaki mają swoje ograniczenia. Jeśli chcesz uzyskać jednolite rezultaty, możesz kupić ricer.
Kolejnym krokiem w przygotowaniu jednolitych ziemniaków jest ich pokrojenie. Do tego celu potrzebny jest ostry nóż szefa kuchni i solidna deska do krojenia. Następnie należy dobrze wyszorować ziemniaki, a potem pokroić je wzdłuż. Potrzebne będą dwie ręce – jedna do krojenia, a druga do pozostałych czynności. Po pokrojeniu ziemniaków można je od razu podać lub przechowywać w misce z wodą. W prostym przepisie na puree ziemniaczane używa się ziemniaków pokrojonych w kostkę, dlatego należy stosować tę metodę podczas przygotowywania dania.
Gdy będziesz gotowy do rozpoczęcia uprawy ziemniaków, pamiętaj, aby wykopać je z ciepłej gleby. Ziemniaki uprawiane w ciepłej glebie nie będą się tak łatwo obijały jak te uprawiane w zimnej. Kiełkowanie pomaga we wczesnej produkcji ziemniaków. Jeśli planujesz sadzić je na zewnątrz, powinieneś to zrobić co najmniej miesiąc przed datą sadzenia na zewnątrz. Mały ogródek jest doskonałym miejscem do rozpoczęcia uprawy, ponieważ kiełki będą rosły szybciej, jeśli gleba będzie ciepła.
Prostą metodą przygotowania sadzeniaków do sadzenia jest zastosowanie nawozu do gleby przed ich posadzeniem. Gleba powinna mieć co najmniej cztery cale głębokości i dwa cale rozstawu. Następnie, w miarę wzrostu ziemniaków, należy dodawać więcej ziemi. Następnie usuń boki podniesionej grządki i zbierz ziemniaki. Ta metoda pozwoliła mi uzyskać największe zbiory i jednakową wielkość ziemniaków w moim ogrodzie. Jeśli chcesz uprawiać ziemniaki w dużym ogrodzie, być może zechcesz zastosować podwyższoną grządkę. Będziesz potrzebował dużo ziemi, aby wypełnić grządkę.
Podobne tematy