Grillowane szparagi to świetny dodatek do każdego obiadowego menu. Są szybkie, łatwe do zrobienia i można je łączyć z każdym daniem jako prosty, ale satysfakcjonujący dodatek.
Podczas przyrządzania grillowanych szparagów ważne jest, aby wybierać szparagi dobrej jakości, z twardymi końcówkami i łodygami, bez uschniętych końców. Szparagi z wyschniętymi końcówkami lub zdrewniałymi spodami nie będą dobrze trzymać się na grillu i szybko się przypalą.
Możesz również użyć wysokiej temperatury, takiej jak grill gazowy lub węglowy, aby uzyskać zwęglony smak na szparagach. Musisz mieć oko na swoje szparagi podczas grillowania, aby upewnić się, że są one ugotowane przez, ale wynik końcowy będzie wart wysiłku.
1. Prawidłowe przycinanie szparagów
Aby przygotować szparagi do grillowania, zacznij od usunięcia twardych, zdrewniałych końcówek poprzez ich odłamanie. Z reguły chcesz usunąć końcówki około cala lub dwa od grubszej części łodygi szparagów, gdzie zaczyna się delikatna łodyga.
2. Toss: Po szparagi zostały przycięte, rzucić je w oliwie z oliwek i trochę soli i pieprzu.
3. Przypraw: Niezależnie od tego, czy używasz oliwy z oliwek extra vergine, oleju krokoszowego czy innego oleju do gotowania na wysokiej temperaturze, dopraw szparagi dokładnie solą koszerną i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
4. Jak długo: Czas gotowania zależy od tego, jak grube są szparagi, od ciepła grilla i czy używasz zatłoczonej patelni (patrz poniżej). Dobrą zasadą jest grillowanie szparagów przez 2 do 4 minut na stronę, w zależności od tego, jak grube są włócznie.
5. Utrzymanie świeżości szparagów: Aby zachować świeżość szparagów na dłużej, odetnij około pół cala od każdej łodygi i przechowuj je z podstawą pęczka zanurzoną w wodzie, podobnie jak w przypadku przechowywania kwiatów. Ta metoda przedłuży okres przydatności szparagów do spożycia o około 3 do 5 dni.
6. w foliowym opakowaniu:
Aby uzyskać łatwy i pyszny sposób przygotowania szparagów, umieść je w foliowym opakowaniu z odrobiną oliwy z oliwek, soku z cytryny oraz soli i pieprzu. Następnie umieść ten pakiet na grillu i gotuj, aż szparagi będą miękkie jak widelec.
7. Dodaj aromaty:
Po ugotowaniu szparagów, możesz je uzupełnić różnymi innymi smakami. Możesz dodać skórkę z cytryny, suszone pomidory, oliwki, gotowany pokruszony bekon, orzeszki piniowe lub mżawkę octu balsamicznego.
8. Podawaj:
Aby podać, przenieś grillowane szparagi na półmisek i udekoruj plasterkami cytryny lub ogolonym parmezanem. Udekoruj szczyptą czosnku w proszku, aby uzyskać dodatkowy smak.
Zaczynamy:
Aby rozpocząć, wybierz średniej wielkości pędy szparagów na lokalnym rynku lub w sklepie spożywczym. Zbyt grube lub zbyt cienkie szparagi nie utrzymają się dobrze na grillu i mogą wypaść przez ruszt.
Podobne tematy