Wykonanie domowego sosu z dżemu żurawinowego może być bardzo proste, jeśli zastosujesz się do poniższych wskazówek. Ten przepis wystarczy na dwa 8-uncjowe słoiki lub cztery mniejsze, w zależności od tego, jak dużo dżemu chcesz przygotować. Jeden słoik pomieści około 9 uncji dżemu w przeliczeniu na masę. Aby uzyskać mniej cierpki smak, zamiast skórki pomarańczowej możesz użyć zwykłej skórki. Wystarczy usunąć skórkę przed dodaniem cukru, a następnie zmielić ją. W rozdrobnieniu skórki pomoże blender zanurzeniowy.
Jeśli masz świeżą żurawinę, rozgnieć ją łyżką. Aby przygotować sos z dżemem z mniejszą ilością cukru, użyj o połowę mniej cukru. Możesz też dodać odrobinę słodzika, jeśli wolisz. Proporcje składników pozostają takie same. Aby dodać więcej smaku, spróbuj tymianku lub świeżych chili. Są one nieco ostrzejsze niż cukier, dlatego należy usunąć z nich nasiona i bardzo drobno je posiekać. Można też dodać skórkę z cytrusów, gdy sos przestanie się gotować.
Gdy dżem osiągnie pożądaną konsystencję, można go zamrozić. Zamrażanie jest wygodnym rozwiązaniem, jeśli brakuje czasu. Słoiki są najlepsze, gdy używa się ich wkrótce po przyrządzeniu. Sos z konfitury żurawinowej można przechowywać w lodówce przez sześć tygodni bez konieczności konserwowania. Należy tylko pamiętać o przestrzeganiu wskazówek podanych na etykiecie, aby zapewnić szczelność słoików. Jeśli chcesz zachować dżem na dłużej, użyj słoika z pokrywką.
Po ugotowaniu żurawin nadszedł czas na dodanie likierów lub soków owocowych. Jeśli masz mało czasu, możesz zastąpić większość wody w przepisie, dodając likiery, takie jak Grand Marnier. Dodanie likierów do sosu z dżemu żurawinowego to świetny sposób na ograniczenie cukru, ponieważ większość alkoholu ulatnia się podczas gotowania.
Aby przygotować domowy sos z dżemu żurawinowego, należy najpierw przecedzić żurawinę w młynku lub blenderze wysokoobrotowym. Następnie usuń duże kawałki żurawiny za pomocą sitka o drobnych oczkach. Jeśli wolisz gęstszy sos, możesz dodać rodzynki, borówki lub inne świąteczne przyprawy. W miarę stygnięcia sos zgęstnieje.
Po przecedzeniu żurawiny umieść ją na sitku o drobnych oczkach w żaroodpornej misce. Gdy to zrobisz, przelej mieszankę żurawinową do sterylnych słoików. Upewnij się, że w słoikach jest 1/4 cala wolnej przestrzeni. Jeśli używasz słoików po konserwach, upewnij się, że pokrywki są nowe i dobrze zabezpieczone. Gdy słoiki są już napełnione, doprowadzić wodę do wrzenia. Po wysterylizowaniu słoików możesz dodać do nich żurawinę i gotować je na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut. Po 10 minutach wyjmij je z wody. Za pomocą noża lub szpatułki usuń pęcherzyki powietrza. Następnie możesz przelać konfiturę do słoików. Słoiki powinny mieć 1/4 cala wolnego miejsca u góry. Teraz możesz podawać swój pyszny sos z konfitury żurawinowej do ulubionych deserów lub dań śniadaniowych.
Podobne tematy