Jeśli szukasz pysznego sera domowej roboty, możesz go zrobić samodzielnie, stosując się do tego prostego przepisu. Ser, który zrobisz, można łatwo pokruszyć lub uformować w kulki do krakersów. Łatwo jest zrobić ser w domu, używając prostych składników, które możesz mieć w swojej spiżarni. Większość przepisów wymaga użycia podpuszczki i kultury bakterii. Najlepsze w domowej produkcji sera jest to, że można go dostosować do własnych upodobań i preferencji.
Aby rozpocząć domową produkcję sera, należy podgrzać mleko na średnim ogniu. Można użyć pełnego pasteryzowanego mleka, ale mleko 2-procentowe pozwoli uzyskać rzadszy i mniej aromatyczny ser. Gdy mleko osiągnie pożądaną temperaturę, można dodać do mieszanki około łyżeczki octu. Mieszać mieszankę od czasu do czasu, aż się rozdzieli. Po dodaniu zakwaszacza przelać mleko do durszlaka wyłożonego podwójną warstwą płótna serowarskiego i przepłukać chłodną wodą. Dodaj szczyptę soli do smaku i ponownie wymieszaj.
Kolejnym krokiem w produkcji domowego sera jest wybór kultur starterowych. Kultury starterowe zadecydują o rodzaju i smaku sera, który można wyprodukować. Doskonałym źródłem informacji o sprzęcie do fermentacji i przepisach jest Cultures for Health. Pamiętaj, aby dokładnie przestrzegać instrukcji i upewnij się, że używasz mleka ultrapasteryzowanego, które rozbija białka mleka i sprawia, że ser jest mniej kleisty. Jeśli nie czujesz się komfortowo z używaniem podpuszczki, możesz zamiast niej użyć kwasku cytrynowego.
Jeśli lubisz jeść domowy ser, powinieneś nauczyć się go robić. Domowy ser ma wiele zalet. Jest pyszny i pasuje do niemal każdego rodzaju potraw. Wydłuża też okres przydatności mleka do spożycia. Gdy robisz ser w domu, masz pełną kontrolę nad jego składnikami, w tym nad mlekiem. Przed podaniem można go przechowywać przez kilka miesięcy. A dodatkowo zaoszczędzisz pieniądze, ponieważ nadwyżkę możesz sprzedać.
Po wybraniu mleka, którego użyjesz do produkcji sera, musisz umieścić chustę serowarską nad dużym garnkiem lub zlewem. Mleko należy pozostawić do ostygnięcia. Podczas tego procesu powinno się ono rozdzielić na dwie części: białą część stałą i żółtawy płyn. Po uzyskaniu tego rozdziału można dodać szczyptę soli. Po ostygnięciu mleka należy przelać je przez sitko wyłożone ściereczką i pozostawić na godzinę do odcieknięcia. Następnie można uformować kulę i zawinąć ją w folię. Świeży ser można przechowywać przez tydzień lub dwa.
Oprócz upewnienia się, że mleko, którego używasz, jest najwyższej jakości, powinieneś także zadbać o odpowiednie oczyszczenie sprzętu i powierzchni przed rozpoczęciem pracy. Jeśli używasz pojemników ze stali nierdzewnej, gotuj je w wodzie przez dwadzieścia minut. Nie jest to absolutnie konieczne, ale utrzymanie sprzętu w czystości i bez bakterii pomoże w uzyskaniu dobrego efektu końcowego. Do sterylizacji naczyń kuchennych można również używać zmywarek do naczyń i mikrofalówek. Można też użyć octu lub kwasku cytrynowego.
Podobne tematy