Aby zrobić chleb naan, najpierw przygotuj ciasto. W misce do mieszania zmieszaj mąkę, sól i drożdże. Mieszaj aż do połączenia. Dodaj masło i sól czosnkową. Posyp świeżą kolendrą, jeśli chcesz. Gotuj przez 1-2 minuty, a następnie odwróć, aby usmażyć drugą stronę. Podawaj na ciepło. Chlebek naan można przechowywać w lodówce do 2 dni lub zamrozić do 5 dni. Można go odgrzewać przez pięć do dziesięciu sekund za jednym razem.
Aby przygotować chlebki naan, połącz mąkę, jogurt grecki i sól. Lekko oprósz powierzchnię mąką. Wyrabiaj ciasto aż będzie gładkie. Podziel je na osiem równych porcji. Spłaszcz każdą porcję w prostokątny kształt. Umieść je w nieprzywierającym rondlu, posmaruj lekko roztopionym masłem. Piec w temperaturze 350 stopni przez 10 do 15 minut. Podawaj na gorąco!
Jeśli używasz drożdży instant, pomiń proces garowania i wymieszaj suche składniki z mokrymi. Chcesz, aby naan był lekko lepki i wilgotny. Dodaj również żółtko, jeśli go używasz. Uważaj, aby nie przepracować ciasta. Gdy ciasto będzie gotowe, użyj żeliwnej patelni pokrytej olejem.
Naan to indyjski chleb, który jest popularny na całym świecie. Chociaż wywodzi się z kuchni perskiej, jest podstawowym pożywieniem w wielu krajach na całym subkontynencie indyjskim i na Bliskim Wschodzie. Słowo “naan” oznacza chleb w języku perskim i może odnosić się do każdego rodzaju chleba. W Indiach jest on robiony z mąki pełnoziarnistej i jest pieczony bez drożdży.
Jeśli z przepisu wyjdzie więcej niż możesz zjeść w ciągu kilku dni, możesz zamrozić nadmiar. Aby zamrozić, po prostu przełóż chlebki naan do torebki z zamrażalnikiem typu zip-top. Opatrz każdą partię etykietą i datą, a następnie umieść w zamrażarce. Chlebki naan mogą być przechowywane w zamrażarce do 3 miesięcy. Przed podaniem rozmrażaj w lodówce lub zamrażarce.
Naan to popularny indyjski chleb, który jest tradycyjnie robiony z pełnoziarnistej mąki pszennej. Jego sekretnym składnikiem jest jogurt. Jest on zdrową alternatywą dla masła i zawiera mniej tłuszczów nasyconych. Ale i tak będziesz cieszyć się jego pysznym smakiem. Możesz go nawet wykorzystać w innych przepisach. Spróbuj go z hummusem lub w sałatkach.
Chlebek naan jest tradycyjnie podawany z daniami indyjskimi, ale można go jeść ze wszystkim. Tradycyjnie, chlebek naan przygotowuje się w glinianym piecu Tandoori, ale możesz go zrobić w domu używając żeliwnej patelni, która nada mu charakterystyczny dymny smak i złote plamy. Naan najlepiej jeść, gdy jest świeży i ciepły.
Po zrobieniu ciasta, należy przygotować poduszkę. Aby zrobić poduszkę, należy złożyć dwa ręczniki do herbaty razem i umieścić poduszkę w środku. Można również przygotować masło i masło czosnkowe, podczas gdy ciasto będzie garować. Następnie należy rozwałkować ciasto w owalny kształt i posypać nasionami czarnuszki. Następnie należy położyć rozwałkowane ciasto na poduszce, przy czym nasiona czarnuszki powinny być skierowane w stronę poduszki.
Podobne tematy