Jak zrobić sok pomidorowy na zimę

Aby zachować świeży sok pomidorowy, możesz go zamrozić lub podawać na świeżo. Można to zrobić poprzez zamrożenie go w szklanych słoikach z co najmniej półcalową przestrzenią na głowę lub umieszczenie go w torebkach do zamrażania. Sok pomidorowy to uniwersalny produkt spożywczy, który można przechowywać do trzech miesięcy. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, należy przechowywać go w chłodnym, ciemnym miejscu. Sok pomidorowy jest jednym z wielu warzyw, które można zamrażać.

Aby przygotować sok pomidorowy, umyj i osusz pomidory. Następnie należy przekroić je na pół. Następnie zmiel pomidory za pomocą maszynki do mięsa. Włóż kawałki do emaliowanego garnka i doprowadź do wrzenia. Gotować mieszankę przez około pięć minut. Gdy sok się zagotuje, przelej go do wysterylizowanych słoików. Dodaj cukier i sól do smaku. Po kilku godzinach powinieneś mieć szklankę zdrowego, pysznego soku pomidorowego.

Aby zachować sok pomidorowy na zimę, możesz go zamrozić lub wykorzystać w nadchodzących miesiącach. Pamiętaj tylko, aby oznaczyć go etykietą i odpowiednio przechowywać. Dzięki temu będziesz mógł z niego korzystać przez długi czas! Upewnij się tylko, że przechowujesz go w odpowiedni sposób, aby nie zepsuł się i nie zjełczał. Słoiki można przechowywać do dwunastu miesięcy. Ale nie martw się, jeśli nie masz zestawu do konserwowania, możesz zamrozić produkty pomidorowe w postaci soku.

Aby uzyskać doskonały domowy sok pomidorowy, pokrój pomidory na ćwiartki i umieść je w dużym garnku do gotowania. Gotuj pomidory przez około pięć minut, stale mieszając. Uważaj, aby ich nie przypalić! Gdy pomidory będą już miękkie, zdejmij je z ognia. Do wyciśnięcia soku użyć robota kuchennego lub automatycznej sokowirówki. Sok pomidorowy można przechowywać w wysterylizowanych słoikach i cieszyć się nim przez cały rok.

Sposób przygotowania soku pomidorowego: dodaj przyprawy. Sok z pomidorów jest najlepszy, gdy są one dojrzałe i soczyste. Wybierając pomidory, szukaj pomidorów z pierwszego tłoczenia, które są w sezonie. Są one najlepsze do przygotowania domowego soku pomidorowego, ponieważ są bardziej aromatyczne i mają lepszą konsystencję i smak. Ważne jest, aby wybierać pomidory ekologiczne zamiast odmian uprawianych komercyjnie, ponieważ pestycydy mogą powodować nieprzyjemny smak soku.

Jeśli chcesz zachować domowy sok pomidorowy, użyj blendera, aby go przecedzić. Aby to zrobić, włóż pomidory do dużego garnka. Dodaj cebulę, paprykę, łodygi selera i szczyptę soli. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień do gotowości na wolnym ogniu. Pozostawić sok na wolnym ogniu przez 45 minut do godziny, w zależności od ilości wody zawartej w pomidorach.

Pomidory zawierają wiele składników odżywczych, które są korzystne dla naszego organizmu. Sok pomidorowy to zdrowy i orzeźwiający sposób na przyswojenie tych składników odżywczych. Najlepsze są świeże pomidory z pierwszego tłoczenia. Jeśli masz nadmiar świeżych pomidorów, możesz część z nich przerobić na sok. Jeśli nie masz wystarczającej ilości pomidorów, możesz je zakonserwować w słoikach. Jeśli nie możesz znaleźć świeżych pomidorów, możesz użyć koncentratu pomidorowego.

Podobne tematy

Total
0
Shares