Jeśli zastanawiasz się “Jak przyrządzić dorsza na patelni”, musisz pamiętać o kilku rzeczach. W przeciwieństwie do niektórych ryb, które mają tendencję do przywierania do patelni, jeśli jest ona zbyt gorąca, dorsz może być doskonale przyrządzony na patelni. Kluczem do uzyskania złocistobrązowego dorsza jest ostrożne gotowanie i nie poruszanie nim zbytnio podczas procesu gotowania. I choć może to zająć trochę czasu, to i tak będzie smakował fantastycznie.
Możesz również przygotować sos z wyprzedzeniem. Zazwyczaj składniki na sos można przygotować z wyprzedzeniem, ale jeśli brakuje Ci czasu, zajmie to tylko kilka minut, zanim będziesz gotowy do gotowania. Możesz również przygotować filety z dorsza, krojąc je na mniejsze kawałki i przyprawiając obie strony ryby. Z łatwością podasz je z ryżem lub warzywami.
Przygotuj dużą patelnię z olejem, na średnio-wysokim ogniu. Delikatnie usmaż dorsza na złoty kolor z każdej strony, a następnie przełóż na półmisek. Posmaruj go masłem i posyp koperkiem. Skropić rybę sokiem z cytryny i natką pietruszki. Lekko posolić, dodać sok z cytryny i kapary, jeśli są używane. Gotuj je jeszcze przez 3-4 minuty. Następnie podawaj je z sosem maślanym.
Podczas gotowania dorsza pamiętaj, aby nie przewracać go na drugą stronę, gdyż w przeciwnym razie rozpadnie się na kawałki. Jeśli pozostaną Ci resztki, możesz umieścić je w lodówce i odgrzać później. Podawać z ulubionym daniem dodatkowym. Jeśli zostaną Ci resztki, przechowuj je w szczelnym pojemniku do czterech dni. Jeśli nie, czas wykorzystać resztki z zamrażarki. Istnieją również przepisy na dania z resztek, ale nie są one tak dobre jak domowe.
Przygotowując przepis, pamiętaj, aby doprawić dorsza przed gotowaniem. Papryka ma wysoki punkt dymienia, zwykła papryka też się nadaje, ale można też spróbować z czarnym pieprzem lub pieprzem cayenne. Do smażenia używaj oleju o temperaturze co najmniej 350 stopni Fahrenheita. Do smażenia używaj również oleju z awokado lub kukurydzianego, ponieważ nadają one wspaniały smak. Po czterech minutach smażenia odcedź rybę i połóż ją na papierowych ręcznikach, aby wchłonąć nadmiar oleju.
Przyrządzając dorsza na patelni, nie zapomnij osuszyć go przed dodaniem przypraw. Pomoże to przyprawom przylgnąć do ryby i nadać jej chrupkość. Jeśli ryba jest mokra, nie przywiera do patelni i paruje, przez co trudniej się łuszczy. Do tej metody można użyć patelni z powłoką nieprzywierającą. Do obu metod należy również używać patelni z powłoką nieprzywierającą.
Podczas gotowania dorsza należy upewnić się, że osiągnie on temperaturę wewnętrzną 145 stopni Fahrenheita. Filet powinien mieć złocistobrązowy kolor po obu stronach i nie powinien być nieprzezroczysty w środku. Czas pieczenia może się różnić w zależności od grubości fileta, ale zazwyczaj w przypadku grubych filetów jest to około dwóch minut więcej na stronę. Gdy będziesz gotowy do podania ryby, udekoruj ją oliwkami i plasterkiem cytryny, jeśli chcesz.
Podobne tematy