Jak zrobić pierogi ziemniaczane

Bez względu na to, jak dużo wiesz o robieniu knedli ziemniaczanych, na pewno w końcu trafisz na takie, które okażą się nieświeże. Te smakowite pyszności łatwo jest zrobić źle, ale nie poddawaj się, jeśli twoja pierwsza próba jest nieudana. Lisa i Eric poznali te pyszne smakołyki, gdy podawali je im dziadkowie. Podawali je razem z klasycznym daniem mięsnym o nazwie Roulade. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak zrobić te pyszne przysmaki, to dobrze trafiłeś:

Najpierw przygotuj garnek z wodą. Zagotuj wodę i dodaj około łyżeczki soli. Wrzucaj pierogi do wody partiami. Od czasu do czasu mieszaj, aby knedle wypłynęły na powierzchnię. Gotuj przez kolejne dziesięć do piętnastu minut lub do momentu, gdy wypłyną na powierzchnię. Podawać na gorąco lub w temperaturze pokojowej. Polskie pyzy ziemniaczane są tradycyjnie krojone pod kątem. Można je również podawać jako dodatek do dań.

Do wody dodaj trochę mąki lub skrobi i doprowadź do wrzenia. Dodaj do mieszanki kilka kromek chleba. Gdy woda osiągnie temperaturę wrzenia, odcedź pierogi do garnka i dodaj szczyptę soli oraz świeżo posiekaną natkę pietruszki. Gotuj, aż pierogi będą ugotowane w całości. Jeśli nie masz garnka oszczędzającego wodę, możesz użyć go ponownie. Pamiętaj tylko o dodaniu dodatkowej ilości wody, jeśli knedle będą zbyt luźne.

Aby zrobić knedle ziemniaczane w domu, będziesz potrzebować spoiwa i ziemniaków. Wybierz ziemniaki russet, które łatwo się gotują i zawierają mniej wilgoci. Po ugotowaniu możesz doprawić je solą, gałką muszkatołową lub obiema tymi przyprawami. Jeśli chcesz, dodaj trochę masła. Można też dodać do ziemniaków trochę pokrojonego, jednodniowego chleba, aby uzyskać grzanki. Masło pomaga utrzymać knedle w całości podczas gotowania.

Po ugotowaniu knedli możesz je zamrozić na 2 dni, a nawet dłużej. Pierogi dobrze się odgrzewa na patelni, więc są świetnym rozwiązaniem na przyjęcia i potlucks. Knedle ziemniaczane można również zamrozić na okres do 3 miesięcy, jeśli zostaną zamrożone na blasze do pieczenia i przykryte. Następnie można je odgrzać w gotującej się wodzie, kiedy tylko zechcesz.

Po wymieszaniu składników nadszedł czas na uformowanie z mąki ziemniaczanej małych kulek. Oprószonymi mąką dłońmi uformuj z ciasta małe kulki. Wrzucaj je ostrożnie do wrzącej wody i gotuj przez około 10 minut. Knedle ugotują się w bulionie, ale możesz je również dodawać do zup. Te pierogi to wspaniała przekąska lub dodatek do zupy. Idealna przekąska na deszczowy dzień!

Aby przygotować ciasto na knedle ziemniaczane, musisz utrzeć ziemniaki na gładką masę. Można też zetrzeć ziemniaki na tarce. Dzięki temu uzyskasz skrobię potrzebną do przygotowania gładkiego i miękkiego ciasta na pierogi. Aby nadać im smak, dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Po wymieszaniu składników możesz uformować z ciasta 16 kulek. Umieść je w garnku z gotującą się wodą i gotuj przez około piętnaście do dwudziestu minut.

Podobne tematy

Total
0
Shares