Aby przygotować ten pyszny przysmak, będziesz potrzebować kilku jabłek. Obrać je i pozbawić gniazd nasiennych, a następnie ugotować w garnku z wodą. Do jabłek należy dodać odrobinę cynamonu i soku z cytryny. Gotuj jabłka przez około 8-10 minut, aż staną się miękkie i puszyste. Gdy jabłka będą już ugotowane, można dodać syrop klonowy, przyprawy i szczyptę soli morskiej. Ostudzić kompot przed przełożeniem go do słoików. Aby przechowywać słoiki, należy postawić je na drewnianej powierzchni i stukać nimi, aby usunąć nadmiar powietrza. Następnie słoiki można zamknąć pokrywkami.
Zacznij od podgrzania średniego garnka z wodą. Dodaj jabłka i przykryj je calową warstwą wody. Gotuj jabłka na wolnym ogniu przez co najmniej 15 minut, w zależności od wielkości garnka. Podczas gdy jabłka będą się gotować, na dnie garnka umieścić czysty ręcznik do herbaty. Dzięki temu słoiki nie będą dotykać garnka podczas czyszczenia pokrywek. Następnie możesz napełnić słoiki kompotem!
Po schłodzeniu słoików możesz je ponownie podgrzać. Umieść je w zmywarce na najbardziej gorącym cyklu, ale trzymaj je zamknięte, dopóki nie będziesz chciał ich użyć. Jeśli chcesz je później ponownie wykorzystać, możesz użyć nowych pokrywek. Możesz też ponownie wykorzystać stare pokrywki do przechowywania na sucho. Ten przepis jest pyszny, ale wymaga starannego przygotowania. Gdy słoiki będą gotowe do zapuszkowania, należy przechowywać je w chłodnym miejscu. Co więcej, należy je zużyć w ciągu kilku tygodni.
Aby przygotować słoiki do puszkowania, należy przygotować garnek z wodą. Następnie za pomocą lejka do konserw wlej gorący sos jabłkowy do słoików. Poziom wody powinien znajdować się co najmniej centymetr nad słoikami. Następnie można ustawić timer, aby słoiki były ciepłe. Następnie umieść je w urządzeniu do konserwowania.
Gdy sos jabłkowy jest już gotowy, możesz przechowywać go w słoikach lub zamrozić w zamrażarce. Jego trwałość zależy od gęstości jabłek i wynosi co najmniej dwa tygodnie. Jeśli pojawi się w nim pleśń, należy go wyrzucić i zacząć od nowa. Jeśli chcesz zrobić z niego masło jabłkowe, postępuj zgodnie z poniższym przepisem. Będziesz zachwycony rezultatem! Smacznego!
Po przetarciu jabłek możesz dodać cukier, cynamon i inne przyprawy. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta, dodaj trochę wody, aby rozrzedzić sos jabłkowy. Aby przygotować słoiki, potrzebny będzie lejek do konserw. Aby dobrze uszczelnić słoiki, użyj czystych brzegów słoika i upewnij się, że opaski zacisnęły się na palcach. Jeśli chcesz, dodaj również sok jabłkowy.
Po wykonaniu przepisu musisz przygotować słoiki do przechowywania. Połóż je na suchym ręczniku kuchennym. Nie dokręcaj pokrywek; nie powinny one wyskakiwać. Pozostawić je na noc lub na jeden dzień. Gdy będą całkowicie zimne, można je wyjąć i przechowywać w lodówce. Najlepiej zużyć słoiki w ciągu tygodnia. W przepisie znajduje się cukier, ale można go pominąć, jeśli ktoś chce.
Podobne tematy