Przygotuj ten brzoskwiniowy przepis na łososia z pikantnym nacieraniem brązowym cukrem, a następnie polej go słodką i bogatą glazurą z dżemu brzoskwiniowego i soku z limonki. To pyszny i łatwy obiad w tygodniu!
Ten łatwy, zdrowy posiłek na blasze jest doskonałym wyborem dla menu w połowie tygodnia Chanuki. Stanowi również kuszącą przystawkę na przyjęcie lub brunch.
Możesz podać to danie z różnymi dodatkami, w tym z tłuczonymi ziemniakami, brokułami lub nawet sałatką. Jest to również świetna opcja na piknik lub kolację na świeżym powietrzu.
Aby przygotować, najpierw usuń ości z filetów z łososia (jeśli widzisz jakieś, użyj pęsety lub ściągacza do ości). Kiedy ryba jest już wolna od skaz, posmaruj ją oliwą z oliwek i posyp mieszanką brązowego cukru i chili w proszku. Następnie umieść ją na wyłożonej folią blasze do pieczenia. Piecz przez około 20 minut lub do momentu, gdy będzie gotowa.
Alternatywnie, możesz użyć tej prostej metody na kotletach z kurczaka lub innych szybko gotujących się białkach. Wystarczy zgnieść niewielką ilość galaretki lub dżemu na wierzchu i upiec w piekarniku.
Do tego dania potrzebne będą: duża nieprzywierająca patelnia; 1 łyżka stołowa oleju grejpfrutowego lub oliwy z oliwek; 2 łyżki stołowe galaretki z czerwonej papryki; 6 plastrów łososia.
Rozgrzej piekarnik do 450 stopni F. Wyłóż blachę do pieczenia folią i posmaruj odrobiną oleju/sprayu do gotowania. Ułóż łososia, skórą do dołu, na przygotowanej blasze. Posmaruj pozostałą połową mieszanki glazury i piecz przez 4 minuty.
Następnie przewróć rybę na drugą stronę i piecz jeszcze przez 4-6 minut lub do momentu, gdy ryba będzie dokładnie upieczona i będzie się łatwo rozpadać na kawałki. Po upieczeniu, posmaruj rybę glazurą i pozostaw na kilka minut przed podaniem.
Możesz również użyć tej prostej metody z innymi dżemami i przetworami. Spróbuj żurawiny, moreli, wiśni, malin, pomarańczy lub innych przetworów owocowych.
Używanie galaretki z czerwonej papryki to świetny sposób na dodanie smaku do ulubionych owoców morza. Jest to również świetny sposób, aby dodać trochę kopa do następnego potluck lub piknik.
Jest to łatwy przepis do wykonania dla całej rodziny, ale można go dostosować do indywidualnych upodobań. Można go podawać jako danie główne lub pokroić na kawałki do bufetu tapas.
Możesz również zamarynować łososia przed ugotowaniem. Wystarczy połączyć galaretkę z czerwonej papryki z sosem sojowym i olejem sezamowym i zamarynować filety rybne w lodówce przez około 30 minut.
Jeśli nie używasz silikonowej lub nieprzywierającej patelni, musisz ją naoliwić przed gotowaniem ryby. Dzięki temu skóra ryby pozostanie chrupiąca, gdy będzie gotowa.
Możesz również zamarynować łososia w lodówce, a następnie grillować go przez około 3-4 minuty z każdej strony lub do momentu, gdy będzie zarumieniony i ugotowany. Możesz również piec rybę przez około 3 minuty, aby nadać jej złotą skórkę i chrupkość. Możesz również podać to danie z ryżem lub kuskusem i sałatką.
Podobne tematy