Jak zrobić chrupiące kotlety wieprzowe

Jak zrobić chrupiące kotlety wieprzowe

Jeśli szukasz super łatwego, niesamowicie pysznego i całkowicie chrupiącego sposobu na przyrządzenie kotletów wieprzowych, to ten przepis jest zdecydowanie dla Ciebie. Jest to jednoetapowa procedura panierowania, która jest podobna do japońskiego Tonkatsu lub Milanese i z pewnością stanie się Twoim ulubionym przepisem na weekend!

How to Make Crispy Pork Chops

Po pierwsze, przygotuj swoją patelnię i patelnię. Jeśli masz żeliwną patelnię, najlepiej użyć jej do tego przepisu, ponieważ równomiernie rozprowadza ciepło i jest świetna do chrupiących smażonych kotletów wieprzowych.

Będziesz chciał zacząć od dużej ilości oleju (około 1 do 1,5 filiżanki). Powinien on pokryć dno patelni cienką warstwą.

Gdy olej będzie już gorący, dodaj kotlety, ale nie za dużo naraz. Dzięki temu mięso będzie miało dużo miejsca do smażenia bez zbytniego zbrązowienia i przywierania.

Podczas smażenia należy przewracać kotlety, aby smażyły się z obu stron. Dzięki temu mięso nie będzie się zlepiać, a także unikniemy rozmiękłej panierki.

Następnie obtocz kotlety wieprzowe w mieszance mąki z dodatkiem soli i pieprzu. Następnie zanurz je w jajku, a na koniec w mieszance bułki tartej, która zawiera parmezan, czosnek w proszku oraz sól i pieprz. Ta mieszanka pomoże okruszkom przykleić się do kotletów i sprawi, że pozostaną chrupiące.

Możesz również pokryć kotlety wieprzowe oliwą z oliwek, majonezem lub musztardą Dijon, aby uzyskać naprawdę chrupiący wygląd zewnętrzny. Pamiętaj, aby często przewracać kotlety podczas smażenia, aby uzyskały złoty kolor z obu stron.

Następnie przenieś kotlety wieprzowe na druciany stojak nad papierowymi ręcznikami, aby wchłonęły nadmiar oleju. Gdy wszystkie kotlety będą już obtoczone w oleju, smaż je we frytownicy przez 12 do 13 minut lub do momentu, gdy termometr do mięsa włożony do środka osiągnie temperaturę 140 stopni F.

Po zakończeniu smażenia powinny być miękkie i soczyste. Jeśli chcesz, aby były jeszcze bardziej soczyste, możesz je gotować przez dodatkowe 4 do 5 minut w piekarniku.

Jeśli używasz grubszego kawałka wieprzowiny, prawdopodobnie lepiej pominąć etap pieczenia w piekarniku. Gotowanie nie potrwa tak długo, ale temperatura wewnętrzna będzie mniej spójna i może skończyć się miękkim wnętrzem.

Te smażone kotlety wieprzowe można podawać z ulubionymi daniami dodatkowymi lub z szybką sałatką owocową albo podrzucać do nich szybko gotujące się warzywa, takie jak rzodkiewki i zielona fasolka. To pyszny posiłek, który możesz przygotować w kilka minut i który będzie smakował całej rodzinie!

Podobne tematy

Total
0
Shares