Jak zrobić zupę miso

Jak zrobić zupę miso

Zupa miso to tradycyjne japońskie danie, które łatwo zrobić w domu. Jest to również uniwersalne i pożywne danie, które doskonale nadaje się do jedzenia, gdy jesteś na diecie lub chcesz schudnąć.

Kluczem do zrobienia świetnej zupy miso jest użycie wysokiej jakości składników. Obejmują one bazę dashi, pastę miso i opcjonalne dodatki, takie jak wodorosty wakame lub tofu.

Dashi jest najbardziej podstawowym składnikiem w kuchni japońskiej, i jest zwykle wykonane z kombinacji kombu (suszone wodorosty) i bonito (wędzone & suszone ryby). Ma silny smak umami, który pomaga zrównoważyć intensywne smaki miso, więc użycie odpowiedniego dashi zapewni, że zupa miso będzie smakować niesamowicie.

Możesz znaleźć dashi w większości sklepów spożywczych. Ale najlepiej zaopatrzyć się w dashi na rynku azjatyckim lub w innym specjalistycznym sklepie, aby mieć pewność, że produkt jest świeży i autentyczny.

Miso jest sfermentowaną pastą sojową, ale może być również wykonane z ryżu, jęczmienia lub innych ziaren i roślin strączkowych. Jest dostępne w białych, żółtych i czerwonych odmianach i może się znacznie różnić pod względem słoności i smaku.

Najważniejszą rzeczą do zapamiętania podczas robienia zupy miso jest to, że nie wolno gotować miso. Gotowanie niszczy korzystne probiotyki które znajdują się w miso i może także zniszczyć aromat miso.

Inna ważna wskazówka jest używać grzywny cedzak gdy dodawać miso dashi. Pozwoli to uniknąć grudek miso i ułatwi mieszanie zupy.

Powinieneś być w stanie znaleźć dashi w większości supermarketów, ale najlepiej jest dostać wysokiej jakości dashi z rynku azjatyckiego lub innego sklepu specjalistycznego, abyś mógł być pewien, że produkt, którego używasz jest świeży i autentyczny.

Szeroki wybór miso jest dostępny w wielu sklepach spożywczych i można go kupić w słoikach, tubach lub puszkach. Najczęstszym typem jest czerwone miso, ale są też inne rodzaje, które mają inną teksturę i smak.

Istotne jest również, aby wiedzieć, że nigdy nie należy pozwolić zupie gotować się na wolnym ogniu zbyt długo lub zagotować, ponieważ zniszczy to zapach miso i może spowodować, że miso rozpadnie się na kaszę.

Gdy dashi jest już gotowe, dodaj wodorosty wakame i tofu. Doprowadzić zupę do delikatnego wrzenia i pozwolić, aby tofu i wakame zmiękły w gorącym bulionie.

Tofu, wakame i zielona cebulka to tradycyjne dodatki do zupy miso, ale możesz też spróbować innych wariantów, takich jak dynia czy szpinak. Możesz nawet dodać cienko pokrojone grzyby shiitake na końcu procesu.

Możesz również dodać do zupy miso gotowany ryż lub smażone tofu agedashi dla dodatkowego białka. Inne składniki, które warto rozważyć dodając do zupy miso to szalotki i olej sezamowy.

Kiedy będziesz gotowy do podania zupy, udekoruj ją kilkoma cebulkami i odrobiną togarashi dla dodania jej blasku!

Podobne tematy

Total
0
Shares