Niezależnie od tego, czy przygotowujesz danie z makaronu, czy dodajesz go do przepisu na grillowanego kurczaka, kremowy sos jest niezbędnym składnikiem. Nadaje on bogatą, aksamitną konsystencję i intensywny smak Twojemu posiłkowi.
Jeśli brakuje ci ciężkiej śmietany, ale nadal chcesz zrobić makaron lub garnek zupy, jest kilka łatwych substytutów, które działają równie dobrze! To obejmuje mleko, pół & pół, masło, mąkę, skrobię kukurydzianą i bulion z kurczaka.
Mleko
Pełne mleko i chude mleko są doskonałymi zamiennikami jeden do jednego dla ciężkiej śmietany. Chociaż nie ubiją tak dużo, wciąż mogą zapewnić kremową konsystencję Twojemu makaronowi lub zupie. Pamiętaj tylko, by dokładnie je wymieszać, by zapewnić jednolitą konsystencję.
Innym dobrym substytutem jest mieszanie pół na pół z masłem, aby naśladować zawartość tłuszczu w ciężkiej śmietanie. Rezultatem będzie gęsty, kremowy sos, który przetrwa kilka dni w lodówce i łatwo odgrzeje się na kuchence.
Masło
Możesz użyć roztopionego masła, aby zastąpić ciężką śmietanę w każdej zupie lub sosie, ale powinieneś zwiększyć ilość, aby dopasować płyn do przepisu. To da ci bardziej kremowy sos, ale będzie też miał bardziej suchą teksturę niż ciężka śmietana.
Mąka
Zasmażka jest podstawową bazą dla większości sosów. Robi się ją poprzez roztopienie masła w rondlu na średnim ogniu, a następnie gotowanie w nim mąki do uzyskania gładkiej pasty. Często mieszając trzepaczką, gotuj zasmażkę, aż stanie się złotobrązowa.
Może to potrwać kilka minut, więc upewnij się, że opiekujesz się patelnią! Nie chcesz spalić masła ani rozgotować mąki.
Używając dużej nieprzywierającej patelni, rozpuść masło na średnim ogniu. Dodaj czosnek i smaż do momentu, aż stanie się aromatyczny, około 30 sekund. Wymieszaj mąkę i kontynuuj gotowanie, aż będzie lekko złota, około minuty.
Następnie stopniowo dodawaj śmietanę i gotuj aż zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Wariacje
Aby uzyskać bardziej intensywny smak czosnku, spróbuj dodać 1 łyżkę świeżego, startego parmezanu do sosu przed podaniem. Dzięki temu ser szybko i gładko rozpuści się w sosie.
Inne warianty: Możesz dodać do sosu odrobinę białego wina lub szczyptę cayenne, aby dodać mu kopa! Możesz również wymieszać kilka łyżeczek pesto lub innych ziół lub przypraw, aby rozjaśnić smak.
Ten śmietankowy sos jest wielki nalewający nad jakaś makaronem lub dodawać do pieczonego ziemniaka, lub używać jako baza dla liczby różnych przepisów wliczając makaron i ser. Kilka prostych składników i kilka minut to wszystko, czego potrzebujesz, aby stworzyć ten pyszny sos śmietanowy!
Możesz nawet zrobić ten sos z wyprzedzeniem i przechowywać go w lodówce do 3 dni. Następnie podgrzej go na kuchence lub w mikrofalówce, aż będzie gorący i bulgoczący.
Możesz również zamrozić resztki do 6 miesięcy. Po prostu przełóż rozmrożony sos do szczelnego pojemnika i przechowuj w zamrażarce, aż będziesz gotowy do użycia. Po rozmrożeniu sos ponownie stwardnieje, więc może być konieczne dodanie dodatkowego płynu, aby go rozrzedzić.
Podobne tematy