Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sos czosnkowy bez jogurtu, to dobrze trafiłeś. Czosnek jest jednym z najważniejszych składników każdej potrawy, więc będziesz chciał zapewnić mu odpowiednie traktowanie, aby danie miało najlepszy smak. Użycie obranego czosnku nie sprawi, że sos będzie smakował tak dobrze, więc pamiętaj, aby kupić jędrne, pełne ząbki. Po obraniu ząbków czosnku, przekrój je wzdłuż na pół i usuń ewentualne zielone pędy. Sok z cytryny również sprawi, że sos będzie jaśniejszy i bardziej aromatyczny, więc pamiętaj, aby dodać go na początku.
Do przygotowania sosu użyj robota kuchennego. Dzięki temu pasta czosnkowa będzie bardziej gładka. Zmniejszy to również ryzyko jej przegrzania. Podczas miksowania, upewnij się, że nie przepracujesz czosnku. Nie chcesz, aby stał się gorzki. Stary, mielony lub słoikowy czosnek nada sosowi gorzki smak. Ponadto, nie chcesz zbyt szybko zlać oleju – skropli się i zepsuje smak.
Gdy już ubijecie sos, możecie przystąpić do przygotowania potraw. Aby sos był bardziej gęsty i łatwiejszy do nalewania, możesz dodać do niego odrobinę wody. Możesz również przygotować sos dzień wcześniej. Dzięki tej technice sos będzie miał czas na wchłonięcie smaku. Możesz użyć tego sosu do wielu potraw, od sałatek z makaronem po kanapki.
Toum to odważny, bliskowschodni sos czosnkowy przyrządzony z soku z cytryny, czosnku, oliwy i soli. Dzięki zaledwie czterem składnikom, Toum jest łatwy w przygotowaniu i uniwersalny. Spróbuj użyć go na pizzy lub w daniach z makaronu zamiast świeżego czosnku. Dobrze komponuje się z substytutami mięsa.
Ten sos dobrze komponuje się z różnymi potrawami, jest zdrowy i lekko pikantny. Można dodać do niego zioła i namoczone suszone pomidory. Inną opcją jest dodanie do sosu orzechów lub nasion. Jeśli nie chcesz używać jogurtu, możesz też użyć masła z nerkowców lub migdałów. Możesz również zmniejszyć ilość użytej soli, używając białego octu winnego lub proporcji octu jabłkowego i soku z cytryny.
Innym łatwym sposobem na podanie sosu czosnkowego jest podanie go z grillowanymi mięsami. Kebaby bardzo dobrze komponują się z czosnkowym sosem jogurtowym. Możesz go podać z boku lub polać nim mięso. Ten sos dobrze komponuje się z kebabami wołowymi i warzywnymi. Dodaje kremowy, pikantny smak, który uzupełnia mięso i warzywa.
Podobne tematy