Jak zrobić rurki z ciasta francuskiego

Jak zrobić rurki z ciasta francuskiego

Rurki z ciasta francuskiego to chrupiący, kremowy, płatkowy smakołyk, który kusi, aby go ugryźć. Ten klasyczny deser jest łatwy do wykonania i wykorzystuje proste składniki, które prawdopodobnie masz już pod ręką.

Ciasto francuskie powstaje poprzez pokrojenie zimnego masła na małe kawałki, obtoczenie ich w mące, a następnie dodanie odrobiny wody. W ten sposób powstaje twarde, ale przewiewne ciasto, które dobrze trzyma się w piekarniku. Jest to również pyszny deser, który świetnie nadaje się do podawania z owocami lub lodami, a nawet z pikantnymi nadzieniami, takimi jak sos serowy.

Użycie mrożonych płatów ciasta francuskiego jest najłatwiejszym rozwiązaniem, ale możesz użyć kupionego w sklepie ciasta francuskiego, pod warunkiem, że w momencie rozpoczęcia wałkowania będzie miało temperaturę pokojową lub niższą.

Zwiń jeden arkusz ciasta francuskiego w prostokąt o wymiarach 12×10 cali na lekko posypanej mąką powierzchni. Potnij go w poprzek na 16 pasków o wymiarach 10×3/4 cala i owiń każdy pasek wokół natłuszczonej formy do rogali śmietankowych lub rurki cannoli*, lekko na siebie nachodząc. Ułóż paski na przygotowanej blasze do pieczenia, rozmieszczając je w odległości około 1 cala od siebie.

Posmaruj każdy pasek ciasta płynem do mycia jaj, mieszaniną ubitego żółtka i wody. Następnie posyp cukrem pudrem.

Piec ciasto francuskie aż będzie złotobrązowe i napuszone, około 15 minut w rozgrzanym do 400 stopni piekarniku. Pozwól upieczonym rurkom ostygnąć, zanim wypełnisz je kremem i przechowasz w szczelnym pojemniku do 3 dni w temperaturze pokojowej.

Składanie rurek z ciasta

Najlepszym sposobem na uzyskanie idealnych rurek jest rozpoczęcie od płaskiego arkusza ciasta francuskiego, przecięcie go na pół i rozwałkowanie na posypanej mąką powierzchni. Pamiętaj, aby często podnosić i obracać ciasto, aby się nie przyklejało. Warto również upewnić się, że spód ciasta jest skierowany w dół, aby nie rozpadło się w piekarniku.

Następnie posmaruj każdy kawałek rozwałkowanego ciasta płynem do mycia jaj, a następnie umieść go na blasze wyłożonej papierem pergaminowym. Płyn do mycia jajek powinien pokryć około 1/2” każdego paska, dzięki czemu będzie on przylegał do ciasta podczas wałkowania go na formie. Następnie umieść zwinięty pasek na formie, tak aby jego koniec był skierowany w dół.

Powtórz czynność z pozostałymi kawałkami zwiniętego ciasta francuskiego. Po złożeniu wszystkich warstw, odłóż je na druciany stojak, aby ostygły.

Jeśli ciasto nie jest idealną rurką, spróbuj dodać trochę dodatkowej mąki do ciasta i/lub dać mu kilka dłuższych okresów odpoczynku pomiędzy etapami składania przed laminowaniem. Pomoże to rozluźnić gluten w cieście, czyniąc je elastycznym i łatwiejszym do pracy.

Używanie odpowiednich narzędzi jest kluczowe dla uzyskania doskonałego ciasta francuskiego, więc upewnij się, że używasz noża i wałka, który jest wystarczająco mocny, aby poradzić sobie z naciskiem ciasta. Foremka do ciasta pomoże Ci również wykroić z ciasta odpowiednie kształty do przygotowywanych przepisów.

Podobne tematy

Total
0
Shares