Jak zrobić roladę z mięsa z menażką

Jak zrobić roladę z mięsa z menażką

Rouladen (co dosłownie oznacza “kiełbasę” w języku niemieckim) to pyszne, tradycyjne danie mięsne, które zazwyczaj przyrządza się na specjalne okazje lub święta. Zazwyczaj podaje się je jako dodatek, ale można je również serwować jako danie główne, jeśli poda się je z nadzieniem, które dobrze komponuje się z sosem.

Tradycyjna rolada z mięsa mielonego jest zwijana wokół musztardy, cebuli i boczku, a następnie gotowana w prostym bulionie wołowym lub duszona z warzywami i winem, w wyniku czego powstaje pysznie delikatny posiłek, który z pewnością przypadnie do gustu! Tradycyjnie roladen podaje się z Rotkohl, potrawką z kapusty na parze, ale świetnie komponują się także ze spaetzle, knedlami chlebowymi lub nawet z gotowanymi ziemniakami.

Najlepszym sposobem na przygotowanie rolady z mięsa mielonego jest użycie kawałka steku z boczku lub innego cienkiego, niedrogiego kawałka wołowiny. Umyj wołowinę i ewentualnie odetnij nadmiar tłuszczu. Posmaruj mięso musztardą i odrobiną soli i pieprzu z obu stron. Za pomocą ostrego noża wykonaj plastry o grubości 1/4 cala na dużej powierzchni wołowiny.

Gdy już masz pokrojone paski mięsa, rozłóż je płasko na blacie roboczym i posyp jeszcze odrobiną soli i pieprzu. Na każdym kawałku mięsa połóż plasterek ogórka, a następnie zwieńcz każdy z nich plasterkiem boczku i częścią pokrojonej cebuli i ogórków.

Jeśli chcesz dodać dodatkowego smaku, możesz również zetrzeć trochę świeżej gałki muszkatołowej na wierzch każdej rolady przed ich upieczeniem. Jeśli chcesz dodać warstwę ciasta, możesz użyć ciasta francuskiego lub kruchego.

Kiedy Twoje rolady będą gotowe, możesz je zrumienić na patelni lub w holenderskim piekarniku, aby nadać im ładny złoty kolor. Ten krok pomoże im równomiernie się ugotować i wytworzyć gęsty, pyszny sos.

Alternatywnie, możesz je dusić w prostej mieszance wina i bulionu, uzyskując pyszne danie, które będzie gotowe w niespełna 2 godziny. Jeśli wolisz, możesz przecedzić sos i zagęścić go odrobiną śmietany, kwaśnej śmietany lub mąki Wondra, która w Niemczech znana jest jako sossenbinder.

Aby uzyskać bardziej złożoną wersję, można również przygotować rolady z różnymi nadzieniami, takimi jak szpinak, szynka lub ser gruyere. Takie rolady można przygotować z wyprzedzeniem, a następnie schłodzić lub zamrozić, aby później odgrzać.

Po przygotowaniu rolad, możesz umieścić je w formie do pieczenia i upiec w piekarniku. Pieczenie będzie trwało nieco dłużej, więc może być konieczne odwrócenie ich w połowie pieczenia, a następnie nałożenie pokrywki, aby umożliwić mięsu powolne gotowanie i uzyskanie pięknego ciemnego koloru.

Jeśli nie masz ochoty czekać, aż rolady się upieką, można je szybko przygotować z wyprzedzeniem, umieszczając je po prostu w pojemniku z pokrywką i przechowując w lodówce przez noc, a następnie delikatnie podgrzewając na małym ogniu następnego dnia.

Podobne tematy

Total
0
Shares