Czy zastanawiasz się, jak zrobić polewę czekoladową bez czekolady? Cóż, odpowiedź jest prosta. Oto 5 prostych składników. Jeśli szukasz zdrowej polewy o smaku czekoladowym, ten przepis jest dla ciebie! Możesz ją nawet przygotować bez czekolady, jeśli nie chcesz rezygnować z walorów smakowych lub zdrowotnych. Aby przygotować polewę czekoladową bez czekolady, musisz najpierw usunąć syrop kukurydziany z listy składników. Następnie potrzebny będzie cukier puder bez cukru i niesłodzone kakao w proszku.
Wybór wysokiej jakości czekolady jest najważniejszym krokiem do stworzenia pysznej, gęstej polewy czekoladowej. Można używać czekolady półsłodkiej i słodko-gorzkiej, ale należy dążyć do uzyskania czekolady o zawartości 60% lub wyższej. Niektóre z doskonałych marek czekolady to Ghirardelli, Valrhona, Cacao Barry i Callebaut. Oprócz stosowania czekolady wysokiej jakości, do jej roztopienia można użyć podwójnego kotła. Po roztopieniu czekolady pozostaw ją na 30 minut w temperaturze pokojowej, aby uzyskała pożądaną konsystencję.
Aby przygotować polewę czekoladową, rozpuść razem czekoladę i śmietankę. Gdy śmietanka będzie się gotować, dodaj posiekaną czekoladę. Mieszaj, aż czekolada się rozpuści, a masa stanie się gładka. Polej polewą ciasto lub pączka. Polewa zastygnie sama, gdy ostygnie. Można ją również wykorzystać jako lukier do ciastek lub jako polewę do tortu. Gdy polewa czekoladowa ostygnie, zastygnie i stwardnieje na wypiekach.
Jeśli chcesz użyć polewy czekoladowej do przygotowania ciasteczek, możesz po prostu podgrzać czekoladę w mikrofalówce. Pamiętaj, aby mieszać mieszankę w różnych odstępach czasu, ponieważ polewa czekoladowa może się przypalić, jeśli zostanie podgrzana zbyt szybko. Po ostygnięciu możesz polać nią krem maślany. Pamiętaj jednak, aby schłodzić polewę czekoladową przed wylaniem jej na wierzch kremu, ponieważ ciepła temperatura spowoduje, że szybciej się rozpuści. Ponadto możesz również użyć trzepaczki, aby rozbić kakao w proszku i rozbić grudki. Jeśli jednak polewa jest zbyt gęsta, można dodać do niej więcej czekolady.
Aby przygotować polewę czekoladową bez czekolady, wystarczy połączyć kakao w proszku, masło i wodę. Masa będzie twarda po wylaniu, ale pozostanie miękka przy gryzieniu. Polewa jest łatwa do wykonania i może zmienić każdy deser w coś pięknego i pysznego! Używaj go do muffinów, ciast blaszanych i bundt cakes! Upewnij się tylko, że wykorzystasz każdą kroplę. Ten przepis jest prosty w wykonaniu i wykorzystuje trzy podstawowe składniki.
Po rozpuszczeniu czekolady i masła dodaj cukier, ekstrakt waniliowy i sól. Dobrze wymieszaj, a następnie polej nim ciasto bundt cake lub dwanaście czekoladowych babeczek. Polewę czekoladową można również rozprowadzić na cieście bez nośnika – wystarczy użyć wykałaczek. Rozmieść je w odległości 4-5 cali od siebie. Na koniec możesz całkowicie przykryć oszronione ciasto lub babeczki folią plastikową lub folią.
Podobne tematy