Jeśli szukasz słodko-kwaśnego smaku w likierze, spróbuj zrobić nalewkę z pigwy ze spirytusem. Ten wyjątkowy likier jest bogaty w witaminę C i minerały. Wspomaga układ odpornościowy i trawienie. Możesz użyć tej nalewki do leczenia przeziębień, kwaśnych wysypek, nieczystości na skórze i innych dolegliwości.
Nalewka z pigwy jest łatwa do wykonania. Wystarczy słoik, dużo cukru i spora ilość spirytusu. Robiąc kwartowy słoik nalewki z pigwy, należy użyć około dwóch filiżanek owoców. W zależności od gustu, można dodać więcej lub mniej cukru.
Zanim zaczniesz, musisz oczyścić i osuszyć owoce. Kiedy już zbierzesz wszystkie owoce, możesz je pokroić i umieścić w słoiku. Pozostaw je do namoczenia w spirytusie na co najmniej tydzień. Następnie możesz umieścić słoik w ciepłym miejscu i codziennie potrząsać słoikiem.
Po nasączeniu słoika spirytusem należy wyjąć pigwy ze słoika i pozostawić do ostygnięcia. Następnie należy przelać miksturę do butelki. Dodajemy trochę cynamonu i płatków róży i mamy wspaniały likier.
Będąc przy tym, możesz również zrobić syrop z pigwy. Możesz wybrać, aby zrobić go ze świeżo pokrojonych owoców, lub z rozgniecionych łupin owoców w oliwie z oliwek. Dla bardziej kwiatowych smaków możesz dodać wodę różaną. Po wykonaniu syropu możesz go odstawić na miesiąc, aby dojrzał. Po kilku tygodniach wystarczy go wyjąć i jest gotowy do podania.
Likier pigwowy można również zrobić z rumem lub bimbrem. Te likiery nie są trudne do wykonania, ale będziesz musiał przestrzegać kilku zasad. Zasadniczo, trzeba będzie dodać trochę cukru i alkoholu do soku przed umieszczeniem go w słoiku. Alternatywnie, możesz dodać do płynu kilka suszonych płatków róż.
Pigwa to pyszny owoc, który jest bardzo przydatny dla zdrowia trawiennego. Wiadomo również, że ma właściwości przeciwzapalne. Chociaż często jest gotowany w galaretkę, można również zrobić nalewkę przy użyciu tego owocu. Poza tym, że jest używany jako likier, możesz go również używać w herbacie.
Najlepszy czas na zbieranie pigwy to październik. Kiedy owoce są dojrzałe, można je pokroić i przygotować z nich galaretkę. Dzięki temu uwolnione zostaną pektyny zawarte w owocach. Podczas gotowania pektyny zżelują się i powstanie likier.
Nalewka z pigwy to pyszny i tani likier. Przepis jest bardzo prosty i można uzyskać dobry wynik nawet przy ograniczonym budżecie. Pamiętaj jednak, aby przechowywać nalewkę w ciemnej szafce. Niektórzy twierdzą, że likier jest gorszy od cytryn. Jednak jej smak jest bardzo przyjemny i stanowi świetny dodatek do słodkich deserów.
Innym sposobem na zrobienie nalewki jest wykorzystanie koziego mleka. Kwaśne smaki owoców można złagodzić dodając odrobinę koziego mleka.
Podobne tematy