Jak zrobić mąkę kukurydzianą

Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić mąkę kukurydzianą, oto kilka kroków, które możesz wykonać. Po pierwsze, potrzebne będą suszone ziarna kukurydzy. Można je kupić w sklepie, odwodnić w piekarniku lub po prostu wysuszyć na słońcu. Same ziarna są bardzo twarde i przypominają kaszę lub mączkę kukurydzianą. Następnym krokiem jest zmielenie ich na mąkę za pomocą miksera lub robota kuchennego. Należy jednak pamiętać o zakupie robota kuchennego lub blendera z ostrymi ostrzami, aby łatwo rozdrobnić ziarna.

Jeśli nie masz skrobi kukurydzianej, możesz ją zastąpić mąką uniwersalną. Należy jednak pamiętać, że mąka kukurydziana różni się od skrobi kukurydzianej. Skrobia kukurydziana jest wytwarzana z zarodków i bielma kukurydzy. Dlatego z jednej filiżanki mąki kukurydzianej można uzyskać dwie filiżanki mąki. Zamiast mąki kukurydzianej można również użyć gumy guar jako zagęstnika.

Po przetworzeniu ziaren kukurydzy należy je przesiać. Można do tego celu użyć woreczka do gałki muszkatołowej. Pamiętaj o obciążeniu woreczka, aby nie przeciekał. Dzięki temu skrobia kukurydziana nie wchłonie zbyt dużo wody. Skrobię kukurydzianą można również wysuszyć w dehydratorze lub zmielić samodzielnie. Następnie użyj jej do wypieków.

Mąka kukurydziana jest podstawą w wielu kuchniach, ale nie każdy będzie miał ją pod ręką. Zamiast mąki kukurydzianej można użyć białej mąki lub mąki uniwersalnej. Choć mąki te nie zawierają glutenu, zawierają więcej składników odżywczych niż mąka kukurydziana. Chociaż nie zmienią smaku, mogą nadać gotowemu daniu słodowy posmak, co może nie być tym, czego szukasz.

Zupa z mąki kukurydzianej to pyszny sposób na dodanie do diety posiłku bogatego w błonnik. Zupa ta będzie bogata w białko, błonnik i witaminy z grupy B. Możesz używać jej jako zagęstnika w zupach i gulaszach i cieszyć się zdrowymi korzyściami, jakie zapewnia! Jest to świetny sposób na dodanie objętości do zup, przy jednoczesnym zachowaniu ich niskiej kaloryczności. W połączeniu z innymi planami posiłków jest to doskonała opcja odchudzająca.

Innym sposobem na wykorzystanie mąki kukurydzianej jest zakup białych ziaren. Podczas gdy białe ziarna są łatwiej dostępne na rynku, mąkę kukurydzianą wytwarza się ze skrobiowego wnętrza ziarna kukurydzy. Białe ziarna można kupić w Internecie z dostawą prosto do domu. Pamiętaj, że skrobia kukurydziana i mąka kukurydziana różnią się od siebie, ale obie są przydatne do pieczenia. Gdy już przygotujesz własną mąkę kukurydzianą, możesz zacząć przygotowywać z niej pyszne przepisy.

Innym ważnym składnikiem przepisów z mąki kukurydzianej jest mąka kukurydziana. Mąka kukurydziana jest formą mąki kukurydzianej, która ma podobną konsystencję do mąki pszennej. Jednak w przypadku mąki kukurydzianej tekstura będzie delikatniejsza, a wypieki nie będą tak wyrośnięte. Mąka kukurydziana jest za to doskonałym substytutem mąki pszennej w wielu przepisach. Oprócz mąki kukurydzianej, jest ona doskonałym dodatkiem do ciasta naleśnikowego i gofrowego. Można ją również łączyć z mąką pszenną, co czyni ją jeszcze bardziej uniwersalną.

Podobne tematy

Total
0
Shares