Jak zrobić makaron do rosołu jest proste. Wystarczy zagotować trochę osolonego bulionu z kurczaka, dodać makaron i gotować do miękkości. Aby ułatwić ten proces, należy użyć makaronu typu short stout. Krótkie kluski są o wiele łatwiejsze w obróbce niż długie. Są one również bardziej smakowite. Aby makaron był jeszcze smaczniejszy, dodaj kilka pokrojonych warzyw, gdy będzie już prawie ugotowany.
Na początek podgrzej duży garnek z wodą do wrzenia. Następnie dodaj makaron i gotuj przez 4-5 minut. Gdy makaron będzie miękki, zrobi się w nim wgłębienie lub śliwka. Aby sprawdzić, czy makaron jest gotowy, spróbuj jednego z nich, aby upewnić się, że jest ugotowany, ale nie gumowaty. Odcedź kluski i dodaj je do gotowej zupy. Do podania możesz je polać odrobiną masła lub sosu.
Na początek namocz kluski w gorącej wodzie na co najmniej 5 minut przed użyciem. Im dłużej makaron nasiąka wodą, tym więcej jej wchłonie. Jeśli są zbyt rzadkie, dodaj kilka łyżek bulionu. Po zakończeniu gotowania można dodać więcej bulionu, ale staraj się ograniczyć jego ilość. Dodanie do bulionu więcej niż czterech uncji suszonego makaronu szklanego spowoduje, że garnek wypełni się makaronem, a nie pozostanie prawie żaden bulion.
Jeśli wolisz makaron z mięsem i jesteś wielkim fanem pikantnych potraw, możesz dodać gotowanego kurczaka lub mieloną wołowinę. Zawsze dodawaj mięso do garnka z zupą przed dodaniem makaronu oraz czosnku i imbiru. Zupę z makaronem szklanym najlepiej spożyć w ciągu 3 dni od ugotowania. Jeśli będzie przechowywana dłużej, wchłonie większość bulionu i trzeba będzie dodać więcej bulionu, aby uzyskać pożądany smak.
Jeśli wolisz kurczaka, spróbuj udek bez kości i skóry. Są szybkie w przyrządzaniu i zapewniają satysfakcjonujący smak. Udka bez kości są również doskonałym wyborem do zupy z makaronem z kurczaka. Udka z kurczaka są tradycyjne, ale można je zastąpić dowolnym innym mięsem. Upewnij się, że przed rozdrobnieniem są one ugotowane w temperaturze 165 stopni. Następnie wystarczy doprawić zupę odrobiną soli i pieprzu i gotowe!
Chińskie zupy z makaronem tradycyjnie przyrządza się z makaronem jajecznym, choć świeży ma lepszą konsystencję. Ogólnie rzecz biorąc, do zupy z makaronem z kurczaka nadaje się każdy rodzaj makaronu. Można użyć żółtego lub białego makaronu ryżowego, vermicelli, zoodles, a nawet konyaku. Jeśli jesteś odważny, dodaj do bulionu trochę warzyw. Pamiętaj, aby nie rozgotować makaronu, w przeciwnym razie rosół stanie się zbyt rzadki, a makaron będzie mięsisty.
Alternatywnie możesz zamrozić bazę zupy, aby zachować ją na okres do 3 miesięcy. Upewnij się, że nie wypełniasz jej całkowicie, pozostawiając miejsce na rozszerzenie podczas zamrażania. Gdy będziesz gotowy do spożycia zupy, wystarczy, że dodasz do niej świeżo przygotowany makaron. I już możesz ją podawać! Jeśli szukasz najbardziej komfortowego dania, zupa z makaronem drobiowym jest doskonałym wyborem. Z kurczakiem, warzywami i domowym makaronem, pokochasz ten przepis.
Podobne tematy