Podczas robienia pierniczków, lukier królewski jest bardzo ważną częścią procesu. Ta słodka polewa pomaga uszczelnić ciasteczka i dodaje im dodatkowego świątecznego charakteru. Jeśli nie wiesz, jak zrobić lukier królewski, czytaj dalej, aby poznać wszystkie etapy przygotowania. Używając pipety, napełnij ją lukrem królewskim, a następnie ściśnij ją, aby wycisnąć lukier królewski. Użyj go do udekorowania ciasteczek lub rozrzedź go nieco przed wylaniem na ciasteczka.
Luk królewski to słodka polewa wykonana z białek jaj. Jest twardy i nie rozmazuje się, dzięki czemu doskonale nadaje się do dekorowania pierniczków. Co więcej, lukier królewski można łatwo przygotować za pomocą miksera elektrycznego lub miksera stojącego. Łatwo się go przechowuje i jest doskonałym sposobem na zrobienie domków z piernika! Aby zrobić lukier królewski do pierniczków, postępuj zgodnie z poniższymi wskazówkami:
Marmurkowy lukier królewski to elegancka i bezglutenowa metoda dekorowania pierniczków. Po prostu zanurz każde ciasteczko w różnokolorowym lukrze królewskim i zawiń go dookoła. Te ciasteczka nie wymagają użycia foremek do wycinania i same w sobie stanowią projekt artystyczny. Konsystencja lukru jest kluczowa dla uzyskania takiego efektu. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji marmurkowy lukier królewski to łatwy sposób na dekorowanie pierniczków.
Jeśli planujesz udekorować domek z piernika lukrem królewskim, możesz dodać do niego barwniki spożywcze lub różne inne jadalne ozdoby. To zabawny sposób na wczucie się w świąteczny nastrój, a przy okazji sprawi Ci wiele radości. Aby uzyskać idealne pierniczki, skorzystaj z tego samego przepisu, co w przypadku domków z piernika. Pamiętaj tylko, aby przesiać mąkę, sodę oczyszczoną i przyprawy, a także melasę. Gdy już to zrobisz, możesz dodać melasę, brązowy cukier i jajka.
Po zrobieniu lukru królewskiego musisz zadbać o to, by był gęsty i miał sztywną pianę. Aby to osiągnąć, możesz użyć łyżki do wymieszania masy lub po prostu przelać lukier do worka do dekoracji. Przed podaniem należy się upewnić, że lukier całkowicie stwardniał. Wynika to z faktu, że lukier królewski szybko wysycha, jeśli zawiera zbyt dużo cukru pudru.
Gdy lukier zastygnie, możesz go przelać do worka do ciasta lub do pipety. Woreczek do dekoracji pomoże Ci dostać się do ciasnych zakamarków podczas składania domku z piernika, możesz też użyć go do dekoracji cukierków. Przepis na lukier królewski wystarcza na domek z piernika standardowej wielkości. Aby lukier był gęsty i zachował swój kształt, do cukru pudru należy dodać tartę.
Zacznij od ubicia białek w dużej misce ze stali nierdzewnej, aż do uzyskania białej piany. Po ich utworzeniu dodaj cukier puder. Dobrze wymieszaj masę, aż powstaną sztywne szczyty. Następnie dodaj resztę cukru pudru. Gdy masa zastygnie, przechowuj ciasteczka w lodówce przez dwie godziny lub przez noc. Jeśli nie uda się ich zrobić, można ponownie wykorzystać resztki ciasta.
Podobne tematy