Jak zrobić kakao na zimno

Jak zrobić kakao na zimno

Jeśli szukasz chłodnego napoju tego lata, możesz rozważyć zrobienie zimnego kakao. Ma wszystkie te same cechy gorącego kakao, ale jest znacznie łatwiejsze do wykonania. Możesz nawet dodać szczyptę wanilii, aby uzyskać dodatkowy smak.

Zimne kakao przygotowuje się z czekolady w proszku i mleka. Aby uzyskać jak najwięcej korzyści z napoju, należy dobrze wymieszać składniki. Wystarczy szybkie zamieszanie, ale należy również pamiętać, aby mieszanka odpoczęła przez co najmniej kilka minut przed podaniem. Ponadto, powinieneś spróbować podać zimne kakao z dużą ilością lodu, ponieważ pomoże to schłodzić napój.

Metoda mieszania na zimno jest najłatwiejszym sposobem przygotowania tego napoju. Aby to zrobić, będziesz musiał zagotować filiżankę mleka. Dodaj do niego kakao i cukier. Dobrze wymieszaj mieszaninę, a następnie przenieś ją do lodówki na około godzinę, aby się schłodziła. Kiedy będzie gotowa, możesz spienić ją za pomocą ręcznego blendera. W ten sposób uzyskasz gładszą konsystencję niż mieszając masę w garnku.

Innym prostym sposobem na zrobienie zimnego kakao jest podgrzanie szklanki mleka w mikrofalówce. Wymieszaj z odrobiną mąki kukurydzianej, aby pomóc zagęścić go. Po tym, można wlać go do kubka z butelką. Aby uzyskać bardziej fantazyjny napój, możesz również użyć shakera, aby wymieszać mleko i kakao.

Aby uzyskać słodszy napój, możesz użyć pół na pół. Jeśli jednak chcesz uzyskać bogatsze, bardziej kremowe zimne kakao, najlepiej użyć pełnotłustego mleka. Możesz również zastąpić mleko mlekiem bezmlecznym.

Jeśli masz czas, możesz nawet zrobić własne mleko czekoladowe. W przeciwieństwie do tradycyjnej gorącej czekolady, która powstaje poprzez dodanie wody i kakao do podgrzanego mleka, możesz po prostu zmiksować mleko w blenderze lub za pomocą łyżki. Mleko czekoladowe można przechowywać w lodówce, ale nie należy go zbyt długo podgrzewać przed podaniem.

Podczas przygotowywania napoju, który wymaga dużo mieszania, dobra trzepaczka jest na wagę złota. Dodatkowo pracę ułatwi blender ręczny. Odpowiednie wymieszanie składników zapobiegnie powstawaniu grudek. Możesz również dodać kilka suchych orzechów dla dodania chrupkości.

Najlepszym sposobem na maksymalne wykorzystanie zimnego kakao jest przygotowanie go co najmniej 7 godzin wcześniej. Jeśli masz dużo czasu, możesz schłodzić masę w lodówce przez co najmniej 12 godzin. Po schłodzeniu mieszanki, to pestka, aby wymieszać ją z kubkiem i dodać trochę lodu.

Użycie połączenia mąki kukurydzianej i kakao w proszku pomoże zagęścić twój napój. Następnie możesz przelać napój do dużego kubka z butelką lub słoika z butelką. Na koniec możesz przyozdobić go kilkoma wiórkami czekoladowymi.

Aby uzyskać bardziej dekadencki przepis na mrożoną czekoladę, możesz dodać bitą śmietanę, lody i/lub sos czekoladowy. Możesz również dodać inne opcjonalne składniki rozgrzewające, takie jak cynamon i gałka muszkatołowa.

Podobne tematy

Total
0
Shares