Jeśli nie znasz tej popularnej przyprawy, możesz ją zrobić samodzielnie w domu z kilku prostych składników. Potrzebne składniki to: ziarna soi, mąka, woda i sól. Jeśli chcesz przygotować doskonały domowy sos sojowy, zacznij od wysokiej jakości ziaren soi. Wysokiej jakości soję można znaleźć u azjatyckich sprzedawców, na bazarach ze świeżą żywnością lub w sklepach specjalistycznych. Po zebraniu wszystkich składników należy przygotować sos sojowy i przechowywać go w szczelnej butelce.
Sos sojowy zawiera czterdzieści procent zalecanej dziennej dawki sodu. Sód jest składnikiem odżywczym niezbędnym do przeżycia człowieka, ale zbyt duża ilość soli może podnieść ciśnienie krwi i przyczynić się do rozwoju chorób serca i udaru. Większość Amerykanów spożywa około 3400 miligramów sodu dziennie. Ponadto soja jest alergenem. Choć jest bezpieczna dla większości ludzi, niektórzy mogą być na nią uczuleni lub chorują na celiakię.
Wykonanie własnego sosu sojowego to prosty sposób na zaoszczędzenie pieniędzy przy jednoczesnym stworzeniu wspaniałej przyprawy. W przeciwieństwie do sosu sojowego kupionego w sklepie, sos sojowy domowej roboty nie zawiera soi ani pszenicy. Co więcej, będziesz dokładnie wiedział, co wchodzi w jego skład. Jest również bezglutenowy! W przeciwieństwie do sosu sojowego kupionego w sklepie, domowy sos sojowy przygotowuje się z czosnku, imbiru i soli.
Sos sojowy może mieć jaśniejszy kolor niż tradycyjny sos sojowy. Aby uzyskać ciemny kolor sosu sojowego, należy zastąpić go Worcestershire lub octem balsamicznym. Możesz zastąpić te składniki tymi, które masz w swojej spiżarni, ale pamiętaj, że zmienią one smak i konsystencję. Jeśli martwisz się, że zużyjesz domowy sos sojowy, po prostu użyj go zamiast kupionego w sklepie. Jeśli nie masz ochoty robić go samemu, kup butelkę w azjatyckim supermarkecie.
Innym zamiennikiem sosu sojowego są grzyby. Grzyby mają dużą zawartość umami. Grzyby świetnie nadają się do dań typu stir-fry i zup, a gdy ich zabraknie, można je zastąpić sosem sojowym. Domowy sos sojowy to świetny sposób na zaoszczędzenie pieniędzy i uzyskanie autentycznego smaku. Zdziwisz się, jak łatwo i niedrogo można zrobić własny sos sojowy.
Do zrobienia domowego sosu sojowego potrzebna jest Koji, kultura bakteryjna, która rozpoczyna proces fermentacji w paście sojowej. Można ją kupić w indyjskim sklepie spożywczym lub nawet zamówić przez Internet. Ziarna soi powinny być całkowicie wysuszone, zanim połączysz je ze starterem koji, w przeciwnym razie będą lepkie. Jeśli jednak nie możesz znaleźć koji, zawsze możesz zrobić własną wersję, postępując według tej samej procedury.
Kolejnym krokiem w robieniu własnego sosu sojowego jest ugotowanie ziaren soi i zmiksowanie ich na pastę w robocie kuchennym. Następnie w dużej misce połącz pastę fasolową z mąką. Następnie położyć pokrojoną soję na wilgotnym ręczniku papierowym i przykryć folią spożywczą. Pozostawić mieszankę sojową na siedem dni, aby utworzyła się pleśń. Po tym czasie zdjąć folię i umieścić masę sojową na blasze do pieczenia, aby wyschła.
Podobne tematy