Domowy makaron jest łatwy do wykonania. Możesz użyć maszynki do makaronu lub po prostu rozwałkować ciasto ręcznie. Jedynym składnikiem, który jest niezbędny jest mąka i sól. Ten przepis jest adaptacją paschalnego przepisu Julii Turshen na domowy makaron jajeczny. Jest pyszny i stanowi wyjątkowy przysmak o każdej porze roku.
Makaron jajeczny można zamrozić do późniejszego wykorzystania. Świetnie nadają się do zupy. Aby je ugotować, należy zagotować wodę w garnku i dodać makaron. Po ugotowaniu kluski zgęstnieją. Jeśli chcesz dodać do klusek sos lub zupę, będziesz musiał je odcedzić.
Makaron jajeczny można przechowywać w zamrażarce do trzech miesięcy. Można je również przechowywać w szczelnym pojemniku do ośmiu miesięcy. Alternatywnie można kupić makaron kupiony w sklepie. Jednak domowy makaron ma lepszy smak.
Makaron można zrobić w cienkie lub szerokie paski. Dobrą zasadą jest używanie makaronu o grubości 1/8 cala. W zależności od grubości makaronu, czas gotowania będzie się różnił. W przypadku cienkich pasków makaronu, gotowanie zajmie około 3 minut. Większe, szersze kluski będą potrzebowały więcej czasu na ugotowanie.
Przed przygotowaniem makaronu należy przesiać mąkę, jajko i sól. Po połączeniu składników, wyrabiaj ciasto przez pięć do dziesięciu minut. Następnie należy odstawić ciasto na kilka minut. Pomoże to sieci glutenu zrelaksować się i przeorientować.
Powinieneś być w stanie zobaczyć, jak ciasto na kluski formuje się w cylinder. Po rozwałkowaniu ciasta, możesz je pociąć na paski lub zwinąć w płaski arkusz. Następnie możesz pokroić ciasto na paski za pomocą noża do pizzy.
Ciasto makaronowe może być przechowywane w szczelnym pojemniku przez kilka dni lub do trzech miesięcy. Jeśli jednak przechowujesz je w lodówce, musisz pozwolić mu dojść do temperatury pokojowej przed gotowaniem.
Makaron jajeczny jest bardzo wybaczający i może być gotowany na wiele sposobów. Czy robisz kurczaka zupę, wołowinę zupę, lub noodle sałatkę, te noodle będą wielkim dodatkiem każdy naczynie. Kiedy gotujesz swój makaron, pamiętaj, aby przewrócić go po kilku godzinach, aby jego wnętrze mogło wyschnąć.
Podczas robienia ciasta, będziesz musiał trzymać je pod przykryciem, aby nie nagrzewało się zbytnio. Jeśli zamierzasz zamrozić ciasto na kluski, pamiętaj o pozostawieniu niewielkiej przestrzeni na górze, aby mogło się ono rozszerzyć w zamrażarce.
Makaron jajeczny może być używany w wielu potrawach, ale najlepszym wyborem dla tego typu makaronu jest zupa. Upewnia się używać mięsnego rosołu lub kostnego rosołu uwydatniać smak. Niektóre przepisy nawet wzywają dla kurczaka piersi lub rotisserie kurczaka.
Podobne tematy