Jak zrobić domowy chleb

Jak zrobić domowy chleb

Podstawowe składniki chleba to trzy części mąki, jedna część płynu i jedna łyżka aktywnych, suchych drożdży. To właśnie drożdże sprawiają, że chleb rośnie. Kiedy postępujesz zgodnie z przepisem, chleb będzie miał nieco inną skórkę niż inne rodzaje. Aby upewnić się, że Twój chleb ma właściwą teksturę, użyj odpowiedniej ilości mąki. Początkujący czasami przesadzają z ilością mąki, co powoduje, że ich ciasto jest twardsze.

Następnie umieść ciasto w ciepłym miejscu. Możesz użyć miksera lub po prostu zagnieść ciasto rękami. Pamiętaj, aby wyrabiać ciasto przez co najmniej 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Po tym czasie przykryj ciasto folią i przechowuj w ciepłym miejscu.

Innym świetnym sposobem na zwiększenie ilości aktywnych suchych drożdży w Twoim domowym przepisie na chleb jest użycie tłuczonych ziemniaków zamiast zwykłej wody. Ziemniaki są dobre dla drożdży i sprawią, że będą one rosły większe. Tylko pamiętaj, aby nie dodawać soli, ponieważ to zabije drożdże. Upewnij się też, że wszystkie składniki na domowy chleb mają temperaturę pokojową, zwłaszcza jajka, zanim je upieczesz.

Po tym jak ciasto wyrośnie i przestanie być lepkie, możesz zacząć je formować. Użyj skrobaczki do ciasta, szprycy lub dużego noża, aby nadać ciastu okrągły kształt. Możesz również użyć dużego kawałka papieru do pieczenia. Okrągły kształt sprawi, że chleb będzie bardziej miękki i delikatny.

Po zakończeniu garowania, posmaruj ciasto roztopionym masłem. Ważne jest, aby pozwolić ciastu wyrosnąć przez co najmniej godzinę. W zależności od temperatury w kuchni, czas ten może się różnić. Jeśli ciasto na chleb nie jest wystarczająco wyrośnięte, nie pozostawi widocznego wgłębienia po naciśnięciu.

Po upieczeniu chleba, można go przechowywać w zakrytym pudełku lub zamrozić. Dzięki temu zachowa świeżość nawet do trzech miesięcy. Można też robić wariacje w przepisie, dodając suszone zioła i cukier. Niektóre chleby mogą być nawet wykonane ze świeżymi ziołami i mlekiem. Użycie robota kuchennego pozwoli Ci na przygotowanie różnych smakowych chlebów.

Jeśli nie masz pieca dwutlenkowego, możesz również upiec chleb w patelni z gorącą wodą. Nie jest to idealne rozwiązanie, ponieważ spowoduje parność. Ponadto, jeśli ciasto będzie zbyt luźne, stworzy duże dziury w miękiszu. Aby temu zapobiec, użyj mąki chlebowej.

Po wyrośnięciu ciasta, umieść je na patelni do chłodzenia i pozwól mu ostygnąć przez co najmniej 15 minut przed krojeniem. Najlepiej nie kroić chleba zbyt wcześnie, ponieważ bochenek będzie się dalej gotował.

Podobne tematy

Total
0
Shares