Jak zrobić ciasto jogurtowe

Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić ciasto jogurtowe, czytaj dalej! Jest to pyszny deser, który zachwyci wszystkich na Twoim następnym przyjęciu lub spotkaniu! Możesz również użyć jogurtu naturalnego lub innego produktu mlecznego, na który masz ochotę. Upewnij się tylko, że używasz czystych białek i dobrze je ubijasz przed połączeniem. Następnie wmieszaj białka do żółtek. Następnie podawaj i delektuj się!

Przyrządzając ciasto jogurtowe, musisz użyć jogurtu pełnotłustego, ponieważ to właśnie tłuszcz zawarty w jogurcie nadaje ciastu bogatą, delikatną konsystencję. Jogurt francuski jest często sprzedawany w małych szklanych słoiczkach, ale możesz użyć zwykłego pojemnika z dowolnego sklepu. Jogurt grecki jest łatwy do zrobienia w domu i może być bardzo elastyczny. Pamiętaj, aby przechowywać go w chłodnym miejscu, gdy nie jest używany.

Aby przygotować pyszne ciasto jogurtowe, wyłóż formę do bochenka papierem pergaminowym lub natłuść ją. Powinna mieć wysokość około 3 cali. Piecz ją przez 50 minut. W międzyczasie połącz składniki na ciasto. Potrzebne będą: masło, cukier i jajka. Ubijaj składniki razem przez minutę. Dodaj jogurt. Zależy Ci na tym, aby masa była jak najbardziej jednolita. Po upieczeniu ciasta ostudź je na kratce.

Następnie ubij masło z cukrem. Mieszaj składniki, aż cukier się rozpuści. Dodaj pianę z białek i ubijaj do uzyskania gładkiej masy. Teraz dodawaj na przemian mąkę i jogurt. Ubijaj składniki przez około minutę. Gdy skończysz, posyp ciasto posiekanymi orzechami pekan i piecz przez 35 minut. Pozostawić do ostygnięcia na 10 minut, a następnie podawać. Jeśli wolisz bogatsze ciasto, użyj bardziej miękkiego.

Możesz użyć zwykłego lub greckiego jogurtu zamiast maślanki. Może on być gęstszy niż maślanka. Możesz użyć mleka niskotłuszczowego lub pełnotłustego. Jogurt powinien mieć taką samą temperaturę, w przeciwnym razie będzie się zsiadał. Unikaj też nadmiernego mieszania ciasta – w ten sposób wytworzysz gluten, który spowoduje, że ciasto będzie gęste i gumowate. Gdy ciasto osiągnie idealną konsystencję, możesz je zamrozić lub zjeść w ciągu kilku dni.

Aby przygotować ciasto, rozgrzej piekarnik do temperatury 350 stopni F lub 180 stopni C. Użyj formy do pieczenia lub kwadratowej o średnicy 20 cm. Aby zrobić ciasto, zacznij od połączenia masła, cukru i jogurtu. Następnie wmieszaj mleko, jogurt i jajka. Gdy składniki zostaną dobrze połączone, dodaj mąkę i dobrze wymieszaj. Gdy masa będzie gładka i puszysta, podziel ją między patelnie. Pozwól ciastu ostygnąć przed wyjęciem go z foremek.

Następnie przygotuj tortownicę typu springform. Nasmaruj ją tłuszczem lub wyłóż papierem pergaminowym. W międzyczasie ubij mąkę i mączkę kukurydzianą z resztą suchych składników. Następnie lekko ubij jajka. Następnie do jajek i jogurtu wlać strumieniem oliwę z oliwek. Ubijaj masę do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj jogurt i dobrze wymieszaj. Następnie dodać pozostałe suche składniki. Mieszaj, aż wszystko będzie dobrze połączone.

Podobne tematy

Total
0
Shares