Aby uzyskać najbardziej chrupiącą skórkę na udkach z kurczaka, wykonaj następujące kroki: Posyp udka z kurczaka solą i pieprzem, a następnie posyp je ćwierć łyżeczki proszku do pieczenia na udko. Upewnij się, że proszek jest równomiernie rozprowadzony na kurczaku. Następnie umieść udka z kurczaka na stojaku do chłodzenia. W razie potrzeby spryskaj lub naoliw stojak. Pamiętaj, aby pozwolić udkom z kurczaka odpocząć przez 5 minut przed podaniem. Zapewni to chrupiącą skórę na udkach z kurczaka, gdy będziesz gotowy do ich podania.
Udka z kurczaka można grillować lub piec. Wybór odpowiedniego sposobu przyrządzenia będzie miał duże znaczenie dla wyniku. Smażenie udek sprawi, że zniknie więcej tłuszczu niż pieczenie. Dzięki temu skóra pozostaje chrupiąca i delikatna. Ta technika zapobiega również sklejaniu się udek. Ta metoda gotowania jest również łatwa dla kurczaka i świetnie nadaje się na ogniska i pikniki.
Dopraw udka kurczaka ulubionymi suchymi przyprawami i ziołami. Następnie skropić lekką mżawką oliwy z oliwek. Po przygotowaniu udek z kurczaka, równomiernie posmaruj je przyprawami, pamiętając, aby wetrzeć je w skórę każdego kawałka. Posypać szczyptą pieprzu i odrobiną soli.
Możesz użyć tej samej techniki z udkami z kurczaka bez skóry z kością. Zajmie to około 20 minut na kuchence. Aby uzyskać chrupiącą skórę, gotuj uda przez 5 do 6 minut z każdej strony, a do sprawdzenia temperatury użyj termometru do mięsa. Kiedy uda z kurczaka osiągną temperaturę wewnętrzną 165 stopni Fahrenheita, możesz je odstawić na 5 minut przed podaniem. Jeśli używasz mrożonych udek z kurczaka, pamiętaj, aby usunąć z nich wilgoć.
Po przygotowaniu kurczaka, dopraw udka i upiecz je w piekarniku. Po pół godzinie kurczak powinien być złotobrązowy z chrupiącą skórką. Jeśli używasz udek z kurczaka z kością, pamiętaj, aby piec je nieco dłużej. Dzięki temu wnętrze będzie bardziej wilgotne.
Gdy uda z kurczaka są już gotowe, możesz ułożyć je na blasze do pieczenia w jednej warstwie, tak aby się nie dotykały. Posypać przyprawami i piec, aż skóra będzie chrupiąca, a kurczak osiągnie 165 stopni F. Gdy będzie gotowy, przenieść uda z kurczaka na talerz i przykryć kawałkiem folii. Pozostaw je w piekarniku na 5 minut, aby skóra wyschła.
Następnie osusz udka kurczaka papierowymi ręcznikami. Następnie natrzyj je oliwą z oliwek i przyprawą. Pamiętaj, aby wetrzeć przyprawę również pod skórę. Gdy uda z kurczaka są już posmarowane, umieść je na stojaku w piekarniku i piecz przez 30-40 minut lub do momentu, gdy osiągną temperaturę 165 stopni F.
Podobne tematy