Jak zrobić chipsy bananowe

Jak zrobić chipsy bananowe

Chipsy bananowe to zdrowa przekąska, która jest pełna błonnika, potasu i witamin. Są też łatwiejsze w transporcie niż cały banan. Jeśli masz kilka bananów pod ręką, ten przepis jest idealnym sposobem na ich wykorzystanie. Oprócz bycia zdrową przekąską, chipy bananowe są również świetne do przechowywania resztek bananów.

Najpierw należy bardzo cienko pokroić banany. Należy posmarować plasterki sokiem z cytryny, aby zapobiec ich rozgotowaniu. Po pokrojeniu bananów, należy umieścić je na blasze wyłożonej pergaminem. Piecz je przez półtorej do dwóch godzin. Upewnij się, że przewracasz je co pół godziny. Po ostudzeniu możesz posypać je cynamonem lub solą.

Robiąc chipsy bananowe, ważne jest, aby mieć na nie oko. Po upieczeniu mogą przywierać do blachy, więc pamiętaj, aby ostrożnie je wyjąć. Następnie przenieś je na druciany stojak i pozwól im całkowicie ostygnąć. Potem możesz się nimi cieszyć przez kilka dni.

Aby zrobić chipsy bananowe, zacznij od cienkiego pokrojenia bananów. Cienkie plasterki będą się szybciej gotować. Grubsze plastry będą musiały być smażone dłużej i częściej mieszane. Ponadto, musisz użyć oleju, który ma wysoki punkt dymienia. Idealnie byłoby użyć oleju słonecznikowego, oleju z pestek winogron lub oleju rzepakowego. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, pokrój banany za pomocą krajalnicy mandolinowej, która pomoże Ci uzyskać plasterki wystarczająco cienkie do smażenia.

Pokrojone banany są świetną przekąską, a także stanowią doskonały dodatek do każdego przepisu. Oprócz podawania ich w małych miseczkach, możesz je również przechowywać w szczelnych pojemnikach lub nawet odwodnić w dehydratorze. Upewnij się, że plasterki są tak cienkie, jak to tylko możliwe, ponieważ grube plastry będą potrzebowały więcej czasu na suszenie. Możesz je nawet podać z sokiem z cytryny lub przyprawą!

Chipsy bananowe są łatwe do wykonania, a do tego są zdrowym przysmakiem. Możesz je upiec w piekarniku w dużych partiach, jeśli masz czas. Warto zrobić je z wyprzedzeniem, aby nie stały się czerstwe zanim je zjesz. Będziesz potrzebował około 15 do 20 minut czasu na przygotowanie, aby uzyskać odpowiednią teksturę i smak.

Chipsy bananowe to zdrowe przekąski, które nie zawierają dodatku cukru ani konserwantów. Są też bezglutenowe i wegańskie. Można je podawać jako przekąskę z kanapką lub jako dodatek do mięsa. W zależności od grubości plastrów banana, chipsy te można przechowywać nawet do dwóch tygodni.

Podobne tematy

Total
0
Shares