Jak zrobić biały lukier

Jak zrobić biały lukier

Możesz użyć białego lukru do pokrycia wypieków takich jak babeczki, ciasteczka, ciasta i inne desery. Jest to również świetny składnik do zabarwienia barwnikiem spożywczym w celach dekoracyjnych.

Lukier królewski (znany również jako lukier z białek jaj) jest używany do dekoracji ciast, domków z piernika i innych słodkich przysmaków. Jest to prosta mieszanka białek jaj, cukru pudru i niektórych aromatów lub barwników. Może być stosowany jako gładka polewa lub w ostrych pikach i ma wiele zastosowań, od dekorowania ciast świątecznych po dodawanie ozdób do domków z piernika.

Aby zrobić lukier królewski, będziesz potrzebować miski do mieszania i trzepaczki. Zacznij od ubicia białek za pomocą miksera, aż będą sztywne, ale nie suche. Dodawaj stopniowo cukier puder, po łyżce stołowej, aż będzie wystarczająco gęsty, aby utrzymać swój kształt. Powinieneś móc podnieść trzepaczkę i zobaczyć, jak wstążki lukru wpadają z powrotem do miski, co oznacza, że masa jest gotowa.

Gdy osiągniesz pożądaną konsystencję, przelej około 1/3 masy do innej miski i trzymaj osobno. Pozostałe 2/3 lukru będzie lukrem do zalewania, którego będziesz potrzebować do wszelkich większych prac związanych z nakładaniem lukru.

W zależności od tego jak gęsty lub rzadki chcesz mieć lukier, możesz dodać do niego więcej mleka lub cukru pudru. Kiedy lukier jest już wystarczająco gęsty, możesz dodać barwnik spożywczy, aby uzyskać więcej opcji kolorystycznych i różnorodności.

Jasny lukier: Aby zrobić lekki lukier, będziesz musiał dodać niskotłuszczowe mleko i ekstrakt waniliowy do cukru pudru. Mała ilość mleka stabilizuje cukier, więc nie musisz się martwić, że Twój lukier będzie zbyt słodki.

Ten przepis pozwala uzyskać wystarczającą ilość lukru na 18 babeczek lub na zewnątrz jednego 10-calowego tortu warstwowego. Może być przechowywany w temperaturze pokojowej w szczelnym pojemniku do 2 dni.

Lukier: Ta polewa jest idealna do posypania pound cakes, bundt cakes, cinnamon rolls, sugar cookies i innych wypieków. Jest łatwa do przygotowania i zajmuje tylko kilka minut, aby wymieszać.

To także dobry sposób na dodanie odrobiny skórki lub soku do pieczonego deseru. Spróbuj użyć skórki z cytryny lub pomarańczy w swojej glazurze.

Możesz również spróbować mieszania w niektórych świeżych owoców soku, aby uzyskać jakiś dodatkowy smak. Pamiętaj, aby pozostawić sok lub ekstrakt w mieszance na około 15 minut przed dodaniem go do lukru.

Rezultatem jest kremowa, aromatyczna i nadająca się do picia polewa, która może być użyta do każdego deseru, jaki tylko chcesz. Jest to doskonała alternatywa dla lukru maślanego.

Lukier ten jest idealny do pokrycia ciasta i może być zabarwiony barwnikiem spożywczym, aby uzyskać różne odcienie żółtego, niebieskiego, fioletowego, zielonego lub innych kolorów. Jest to również świetna baza do innych dekoracji, takich jak posypki czy cukierki.

Ten prosty lukier jest łatwy do wykonania i może być użyty do dowolnie upieczonych potraw. Jest to również doskonała alternatywa dla lukru maślanego, ponieważ nie zawiera produktów mlecznych.

Podobne tematy

Total
0
Shares