Jak zrobić ciasteczka czekoladowe

Jak zrobić ciasteczka czekoladowe

Pierwszym krokiem w robieniu własnych ciasteczek z kawałkami czekolady jest zrobienie ciasta. W dużej misce utrzyj masło na krem i dodaj brązowy cukier oraz biały cukier. Ubij składniki do uzyskania gładkiej masy, a następnie dodaj jajko. Dodaj ekstrakt z wanilii. Następnie dodaj mąkę i sodę oczyszczoną. Dobrze wymieszaj, ale nie przesadzaj z ilością. Schowaj ciasto do lodówki na co najmniej godzinę lub do 5 dni.

Następnym krokiem do zrobienia ciasteczek z kawałkami czekolady jest dokładne odmierzenie składników. Ważne jest, aby dokładnie odmierzyć mąkę – nie używaj mąki z opakowania! Zbyt duża ilość mąki może spowodować, że ciasteczka będą suche, przypominające ciasto. Kolejnym ważnym krokiem jest pilnowanie czasu pieczenia. Ciasteczka powinny być gotowe, gdy ich wierzch przestanie być błyszczący, a spody będą miały jasnozłoty kolor. Po upieczeniu, możesz przechowywać ciasteczka w szczelnym pojemniku do 6 miesięcy.

Upewnij się, że masło ma temperaturę pokojową, ale nie jest zbyt miękkie. Będzie to miało wpływ na ostateczną teksturę ciasteczek. Następnie dodaj brązowy cukier, aby uzyskać karmelowy smak i lepką konsystencję. Upewnij się, że mąka nie jest zbyt sucha; może się zbić podczas mieszania z masłem. Pamiętaj, aby wyłożyć blachę papierem pergaminowym, a nie sprayem do pieczenia.

Po upieczeniu ciasteczek, możesz je przechowywać w szczelnym pojemniku z pokrywką. Podczas przechowywania, upewnij się, że całkowicie ostygną przed przechowywaniem. W ten sposób nie stracą swojej miękkości. Możesz je również zamrozić do późniejszego wykorzystania lub wysłać pocztą do swoich przyjaciół i rodziny.

Innym ważnym czynnikiem przy wyborze ciasteczek z kawałkami czekolady jest rodzaj czekolady, której używasz. Podczas gdy chipy czekoladowe mogą występować w różnych kształtach i rozmiarach, nie można się pomylić z klasyczną ciemną czekoladą. Ciemna czekolada doda więcej smaku do Twojego ciasteczka. Aby Twoje ciasteczka z czekoladą były bardziej uniwersalne, spróbuj dodać do nich orzechy i inne składniki. Możesz również zrobić ciasto czekoladowe lub batonik z nadzieniem z masła orzechowego.

Pierwszym krokiem w tworzeniu ciasteczek jest odmierzenie składników. Możesz użyć albo masła, albo serka śmietankowego. Masło powinno być w temperaturze pokojowej, ponieważ sprawia, że ciasteczka są bardziej chrupiące. Jeśli chcesz, aby Twoje ciasteczka miały bogatszy smak, rozważ użycie masła europejskiego. Następnie należy wymieszać masło z cukrami, aż dobrze się połączą. Powinno to zająć około trzech minut.

Kolejnym ważnym krokiem w robieniu ciasteczek z kawałkami czekolady jest przygotowanie ciasta. Ciasto będzie miękkie i na początku może nie przylegać do wiórków czekoladowych, ale sklei się, jeśli będziesz ciągle mieszać. Następnie, przenieś je na blachę wyłożoną papierem pergaminowym. Użyj małej lub średniej łopatki do nabierania ciasta. Aby uzyskać najlepszą prezentację, przed pieczeniem lekko naciśnij na ciasto czekoladowe chipsy. Ciasteczka powinny piec się przez 7-8 minut. Po wyjęciu powinny być ledwie złote.

Podobne tematy

Total
0
Shares