Jeśli szukasz świetnego sposobu na wykorzystanie resztek białej kiełbasy, być może zastanawiasz się, jak zrobić żurek ze słoika. Na szczęście przepis ten jest łatwy do wykonania i wymaga tylko kilku prostych składników. Jest to doskonały sposób na wydobycie najlepszego smaku z mdłej zupy z puszki. Aby wykonać ten przepis, należy zacząć od przygotowania zakwasu żytniego (zwanego też żurkiem). Jego przygotowanie zajmuje kilka dni, ale jest tego warte!
Po przygotowaniu zakwasu możesz dodać go do zupy. Możesz również dodać kwaśną śmietanę lub mąkę, aby zagęścić zupę. Można również pominąć śmietanę, aby zupa była nieco rzadsza. Kluczowym składnikiem tego przepisu jest kiełbasa biała, którą można znaleźć w polskich sklepach spożywczych lub w Internecie. Jeśli nie jest ona dostępna w Twojej okolicy, możesz zastąpić ją wędzoną polską kiełbasą.
Przygotowując rosół, musisz pokroić go w paski. Następnie wymieszaj z białą kiełbasą i wodą. Łącznie będziesz potrzebować około ośmiu składników: trzech rodzajów białka, dwóch warzyw i substancji zagęszczającej. Oprócz kiełbasy i wody potrzebne są także cztery przyprawy. Przyprawy te to ocet z czarnego ryżu, mielony biały pieprz i sos sojowy. Olej sezamowy jest niezbędny do zagęszczenia zupy.
Prawdziwy polski żurek przyrządza się na zakwasie żurkowym. Musi on być przygotowany co najmniej trzy dni przed planowanym przyrządzeniem zupy. W międzyczasie przygotuj duży słój do przechowywania, wypełniony 4 szklankami ciepłej wody. Dodaj mąkę żytnią, ząbek czosnku i ziele angielskie. Wymieszać cztery łyżeczki mieszanki, aby uzyskać kwaśny bulion. Następnie przecedzić zupę i usunąć wszelkie zielone kawałki, które mogły się pojawić. Do przygotowania zupy potrzeba około 480 ml zakwasu.
Jeśli przygotowujesz ten przepis w domu, możesz użyć kiełbasy pozostałej z poprzedniego dnia. Ten przepis jest łatwy do wykonania i pozwoli przygotować wspaniałą zupę! Niezależnie od tego, czy przygotowujesz obiad dla siebie, czy dla rodziny, możesz być pewien, że wszystkim będzie smakować! Bez tych składników to nie będzie to samo! Możesz też dodać boczek lub wędzoną kiełbasę.
Biały barszcz to bardziej tradycyjna zupa na zakwasie, przyrządzana na naturalnym zakwasie. Rosół nada zupie bardziej kwaśny smak niż sama kiełbasa. Ten przepis nadaje się również świetnie do zamrożenia na później. Rosół może być użyty jako wzmacniacz smaku kiełbasy. Łatwo jest zrobić żurek z butelki białej kiełbasy.
Podczas gotowania można dodać posiekaną cebulę, czosnek i kiełbasę. Pamiętaj, aby dodać ocet na końcu, gdy kiełbasa jest już gotowa. Chleb ma się rozpadać, gdy się go miesza. Ugotowane na twardo jajka i kiełbasę należy pokroić na ćwiartki. I nie zapomnij podać tego pysznego przepisu z chrupiącym brązowym chlebem. Smacznego! Będziesz zadowolony, że to zrobiłeś!
Podobne tematy