Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić gulasz z polędwiczek wieprzowych, nie szukaj dalej! Ten przepis jest jednym z najłatwiejszych do wykonania i można go przygotować w zaledwie 30 minut! Możesz użyć bulionu wołowego, oliwy z oliwek lub smalcu wieprzowego. Jeśli używasz oliwy, staraj się używać wytrawnego, czerwonego wina, takiego jak Merlot lub Pinot Noir. Nigdy nie używaj złego wina! Gdy już przygotujesz bazę, wmieszaj marynowane kostki łopatki wieprzowej. Przykryj garnek i zmniejsz ogień do średniego.
Jeśli zamierzasz zamrozić swój gulasz, nie martw się! Potrawa może być przechowywana w zamrażarce przez cztery lub sześć miesięcy. Wystarczy przechowywać go w hermetycznych pojemnikach lub zamykanych torebkach do zamrażarki. Gdy będziesz chciał go podać, po prostu podgrzej go na kuchence lub w kuchence mikrofalowej. Pamiętaj też, że w lodówce zachowuje trwałość przez 3-4 dni! Oto, jak przygotować gulasz z polędwiczek wieprzowych w kilka minut:
Najpierw rozgrzej duży garnek. Wybierz taki, który jest żeliwny. Smaż wieprzowinę w garnku przez około osiem do dziesięciu minut. Dodaj bulion. Dusić mięso przez około piętnaście minut, aż zredukuje się do gęstej konsystencji. Zdejmij pokrywkę i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut. Po upływie tego czasu Twój gulasz jest gotowy! Można go również udekorować posiekaną natką pietruszki. Gdy gulasz będzie gotowy, możesz go podać jako posiłek lub zamrozić, aby cieszyć się nim później.
Aby ułatwić sobie przygotowanie tego dania, możesz dodać do gulaszu dodatkowe składniki. Na przykład można użyć resztek pieczeni wieprzowej. Można też użyć przyciętej łopatki wieprzowej, pośladków lub steków. Wieprzowina świetnie nadaje się na gulasz, ponieważ dobrze się gotuje dzięki marmurkowatemu tłuszczowi. Nie zapomnij pokroić ziemniaków i marchewki. Można nawet dodać słodkie ziemniaki i ziołowe udka z kurczaka. Możliwości są nieograniczone.
Aby mięso było miękkie, musisz je najpierw ugotować. Dobrze nadaje się do tego szybkowar. Szybkowar działa w ten sposób, że do garnka z wodą dodaje się bulion z kurczaka. Wieprzowinę gotować przez 90 minut pod wysokim ciśnieniem i około 45-60 minut pod niskim ciśnieniem. Upewnij się, że przed dodaniem do gulaszu usunąłeś z niego tłuszcz. W przeciwnym razie gulasz stanie się zbyt płynny. Wolnowar może być doskonałym wyborem do przyrządzania gulaszu.
Na początek rozgrzej duży garnek do zupy na średnim ogniu. Gdy będzie już rozgrzany, dodaj kilka łyżek masła i oleju. Dodaj wieprzowinę i zrumień ją ze wszystkich stron, ale nie smaż do końca. Gdy będziesz gotowy do dodania innych składników, dodaj pomidory i bulion. Dobrze wymieszać i gotować na wolnym ogniu przez około godzinę. Jeśli gotujesz dla siebie, możesz użyć klopsików zamiast wieprzowiny.
Łopatka wieprzowa to doskonały kawałek mięsa do tego przepisu. Jest bogata w tkankę łączną i wymaga długiego czasu gotowania. Metoda powolnego gotowania jest idealna dla tego kawałka mięsa, ponieważ powoduje rozpad tkanki tłuszczowej na żelatynę, która dodaje potrawie smaku. Można również użyć wołowiny, ale ilości podane w przepisie są przeznaczone dla pięciu osób. Jeśli przygotowujesz gulasz dla towarzystwa, rozważ użycie chudszego kawałka wieprzowiny.
Podobne tematy